Oriolan ja ISS:n yhteistyö on jatkunut ja kehittynyt vuosikausia. Kevään poikkeustilanteeseen sopeutuminenkin sujui siten jouhevasti: kriittisellä alalla toimivalle Oriolalle koronavirus merkitsi palvelutarpeen kasvua ja ISS on vastannut tarpeeseen joustavasti.
ISS tuottaa terveys- ja hyvinvointialalla toimivalle Oriolalle useita palveluita. Sopimus laajeni kokonaispalveluksi vuonna 2015. Laajentumiselle oli hyvä pohja, sillä ISS oli tuottanut Oriolalle teknisiä palveluita jo hyvän aikaa, useiden vuosien ajan.
Yhteistyötä luotsaavat ISS:n asiakkuusjohtaja Marjukka Haverinen-Pikkarainen ja Oriolan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jari Mäkelä.
– Kun kokonaispalvelusopimus tehtiin, palettiin tulivat mukaan oikeastaan kaikki kiinteistöhallintaan liittyvät palvelut, kuten kiinteistötekniikan huolto- ja kunnossapitotoiminnot. Lisäksi ISS tuottaa meille siivous-, toimisto- ja aulapalvelut sekä lähettämömme toimintoihin liittyviä palveluja, Mäkelä summaa.
Oriolan jakelukeskus, josta lääkkeet lähtevät eri puolille Suomea, sijaitsee Espoossa. Lisäksi yhtiöllä on annosjakelun tuotantoyksikkö Herttoniemessä.
– Päätoimipisteessämme Espoossa on käytössämme laajin palveluvalikoima, mutta ISS tuottaa palveluita kaikkiin muihinkin kiinteistöihimme, Mäkelä kertoo.
Toimiala asettaa vaatimuksia yhteistyölle
ISS:n ja Oriolan yhteistyössä kiinnitetään tarkasti huomiota Oriolan kriittiseen rooliin yhteiskunnassa. Jotta suomalaiset saisivat apteekeista lääkkeensä, on Oriolan toiminnan jatkuvuus turvattava kaikissa tilanteissa – myös koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusolosuhteissa.
– Meillä on todella tarkkaan mietitty kokonaispalveluratkaisu. Jos esimerkiksi joku ISS:läisistä joutuu olemaan poissa töistä, löytyy tilalle aina varahenkilö. Tiimissä on oltava koko ajan joustovaraa, etteivät palvelumme katkea missään tilanteessa. Näin varmistamme omalta osaltamme asiakkaan tuotannon toiminnan, Haverinen-Pikkarainen sanoo.
Lääkealan toiminnassa korostuu varautumisen lisäksi huolellisuus. ISS on mukana myös Oriolan jakelukeskuksen lääkkeiden lähettämön toiminnoissa.
– ISS vastaa siitä, että lähettämöön tulevat laatikot lajitellaan lavoille ja oikeille reiteille, apteekkeihin ja muiden asiakkaiden suuntaan. Tällä tavoin ISS:llä on merkittävä rooli lääkejakeluketjumme toimivuudelle, Mäkelä toteaa.
Lääkealan yritysten toimintaa valvovat viranomaiset ja tämä asettaa yhteistyölle ja työn jäljelle tarkat vaatimukset.
– Meidän on luonnollisesti täytettävä viranomaisten vaatimukset toimintamme eri alueilla. ISS varmistaa, että näin tapahtuu heidän vastuualueidensa, kuten kiinteistötekniikan ja siivouksen osalta, Mäkelä sanoo.
Ajantasaista tietoa ja turhien kontaktien välttämistä
Oriolan tuotantoa pyöritetään kahdessa vuorossa, ja ISS on paikalla aina silloin, kun tuotanto on käynnissä. Koronavirusepidemiasta johtuva poikkeustila on tuonut mukanaan lisätöitä yhteistyön molemmille osapuolille.
– Kumppanuuteemme Oriolan kanssa kuuluu se, että ymmärrämme heidän tärkeän roolinsa yhteiskunnassa sekä siitä johtuvat lisätarpeet. ISS kokonaispalvelut -ratkaisulla pystymme joustamaan aina asiakkaan tarpeisiin erilaisissa tilanteissa kuten tässä poikkeustilanteessa, Haverinen-Pikkarainen sanoo.
Poikkeustilanne on vaatinut esimerkiksi siivouksen tehostamista.
– Tilat on pidettävä puhtaana aamusta iltaan. Esimerkiksi Oriolan tuotantohenkilökunnan taukojen jälkeen ISS:läiset ovat sovitusti paikalla puhdistamassa ja desinfioimassa pinnat sekä varmistamassa sen, että taukotiloissa pöytäjärjestelyt ovat turvavälien mukaisia, Haverinen-Pikkarainen kertoo.
Tuotannon turvaamiseksi Oriolalla on pyritty minimoimaan ihmisten väliset kontaktit. Henkilökunnan tauot on porrastettu, toimihenkilöille suositellaan etätyömahdollisuutta ja ulkopuolisten vierailut on toistaiseksi kielletty tuotantotiloissa. Tiloissa olevan väen määrää on myös hillitty, ja esimerkiksi palavereja pidetään verkossa.
– Nyt kasvokkain tapaamisia pitävät vain työnjohtajat tuotannon kanssa. Siinäkin olemme järjestelleet niin, että meiltä on vain yksi työnjohtaja paikalla ja Oriolalta vastuuhenkilö, jotta ylimääräisiä kontakteja ei synny, toteaa Haverinen-Pikkarainen.
Tiedonkulun sujuvuus on tänä keväänä korostunut.
– Meillä on oma kriisiryhmä, joka hoitaa poikkeusoloihin liittyviä päätöksiä, kuten siivouksen lisäämistä. Aina, kun uusia ohjeita tulee, viestimme niistä suoraan ISS:lle. Aukoton tiedonkulku on tärkeää, painottaa Mäkelä.
ISS on perustanut Oriolalle poikkeusajaksi myös päivystävän siivousryhmän, jonka on mahdollista lähteä kohteeseen tarpeen vaatiessa.
Erityistoimilla iso merkitys jatkuvuudelle
Jos Oriolan toiminta katkeaisi, näkyisivät vaikutukset melko pian suomalaisten arjessa. ISS:n tekemillä erityistoimilla on Mäkelän näkemyksen mukaan ollut Oriolan arjen sujuvuudelle iso merkitys.
– Toistaiseksi olemme päässeet hyvin menemään eteenpäin tässä tilanteessa, koko epidemian ajan. Henkilöstömme on pysynyt terveenä ja olemme turvanneet Oriolan ydintehtävän, lääkkeiden toimitukset, Mäkelä sanoo.
Hyvässä kumppanuudessa asiat hoituvat mutkattomasti ja yhteistyö on saumatonta.
– ISS:n palveluihin ei ole missään vaiheessa tullut katkoksia, ja resurssit ovat riittäneet. Olen yhteyshenkilönä ollut tyytyväinen siihen, miten ISS on reagoinut poikkeukselliseen tilanteeseen: he ovat ahkeria ja silloin, kun on pyydetty vähän venymään, on siihenkin löytynyt rahkeita. Esimerkiksi muutamana viikonloppuna olemme lähettämön puolelle pyytäneet ylimääräistäkin resurssia ISS:ltä, ja he ovat silloinkin erittäin mielellään tulleet auttamaan meitä, toteaa yhteistyön laatuun tyytyväinen Mäkelä.