ISS toteutti VTT:n Oulun tutkimuskeskukselle vaativan puhdastilaremontin, joka mahdollistaa edistyneen terveysteknologian kehittämisen. Monipuolinen talotekniikan erityisosaaminen ja saumaton yhteistyö takasivat projektin onnistumisen ja loivat perustan tulevaisuuden innovaatioille.
Teknologian tutkimuskeskus VTT tekee Oulun toimipisteessä laaja-alaista teknologian tutkimusta ja tuotekehitystä, muun muassa terveysteknologiassa hyödynnettävän elektroniikan parissa. Demonstraattoreita ja ensimmäisen vaiheen prototyyppejä kehitetään niin asiakkaille kuin VTT:n omaankin tutkimukseen pilotointiympäristössä. Puhdastiloja tarvitaan, kun tehdään laitteita, joissa pitää minimoida epäpuhtaudet ja pystyä valvomaan sekä pienhiukkasten määrää että lämpötilaa ja kosteutta laadunvarmistuksen takia.
– VTT:n pilottilinjalla voidaan valmistaa pien- ja keskisuurina sarjoina tulevaisuuden terveysteknologian prototyyppejä, kuten uudenlaisia ihmisen elintoimintojen mittaamiseen liittyviä antureita. Niiden valmistuksessa on tietyt teollisuuden standardien ja regulaatioiden vaatimukset, joita puhdastilan toiminta mukailee. Näin voimme palvella asiakkaita ja heidän tarpeitaan paremmin, kertoo tutkimustiimin vetäjä Markus Tuomikoski VTT:ltä.
ISS Palvelut toteutti VTT:lle mittavan puhdastilojen saneerausprojektin, joka mahdollistaa entistä edistyneemmän tuotekehityksen. ISS vastasi urakan kaikista taloteknisistä töistä, jotka vaativat erityistä osaamista teknisesti vaativassa ympäristössä.
Puhdastilojen uudistus vaatii monialaista osaamista
VTT:n vanhat puhdastilat olivat palvelleet jo vuosikymmeniä, ja ne olivat monilta osin teknisesti vanhentuneet. Jatkuvan kehittämisen mallin mukaisesti VTT pyrkii pysymään tutkimuksen ja tuotekehityksen eturivissä, mikä vaatii investointeja uusiin laitteisiin ja niille sopiviin tiloihin.
– Tässä tapauksessa tiloja laajennettiin, jotta niihin mahtuu laitteita, jotka vastaavat nykypäivän kehitykseen. Henkilöstön on mukavampi työskennellä ympäristössä, jossa on enemmän tilaa ja joka on turvallisempi ja toimivampi jokapäiväiseen työskentelyyn, Tuomikoski kertoo.
ISS on vastannut jo parin vuoden ajan VTT:n Oulun toimipisteessä kiinteistön hoidosta, teknisistä huolloista ja vikakorjauksista, joten kiinteistö on tullut tutuksi. Puhdastilojen saneerausprojektiin ISS valittiin toteuttajaksi julkisen kilpailutuksen kautta. Kilpailutuksessa kilpailtiin myös laatupisteistä, jotka osittain ratkaisivatkin urakan ISS:n hyväksi, koska ISS:llä on kokemusta vaativista puhdastilaprojekteista eri puolilta Suomea.
– Laatu on todella tärkeä kriteeri meidän toiminnallemme ja asiakkaillemme. Voimme parantaa laatua huomattavasti näiden toimivien tilojen ansiosta, Tuomikoski painottaa.
ISS vastasi puhdastilaprojektissa kaikista taloteknisistä töistä, joiden toteuttaminen vaatii rakennuslupaa sekä henkilökohtaisia lupia, jotka löytyvät ISS:n tekniseltä tiimiltä myös Pohjois-Suomessa.
– Puhdastilojen päivittäminen vastaamaan nykypäivän vaatimuksia on tavallisesta rakentamisesta poikkeavaa, sillä siinä on huomioitava erilaisia erikoisjärjestelmiä putkistoista automaatiojärjestelmiin. Ne vaativat eri alojen osaamista, mitä ISS:ltä löytyy, kertoo ISS:n vastaava työnjohtaja Arto Jauhiainen.
VTT:llä on esimerkiksi useita erilaisia erikoisputkijärjestelmiä, mukaan lukien ultrapuhdas vesi sekä happi-, typpi- ja muut kaasuputkistot, joihin kaikkiin hankkeessa tehtiin muutoksia.
– Kiinteistönhoidon kautta niihin tulee myös vikakorjauksia eri puolilla kiinteistöä. Niitä on nyt tehty hyvin tämän puolentoista vuoden aikana, kertoo ISS:n LVI-projektipäällikkö Jouni Holmström, joka toimi hankkeessa vastaavana KVV-työnjohtajana.
Puhdastiloissa ilmanvaihdon avulla olosuhteista huolehtiminen on kriittistä. Urakan aikana osa puhdastiloista piti turvata niin, että laboratoriossa voitiin jatkaa työskentelyä remontin aikana.
– Teimme paljon suojauksia ja alipaineistuksia automaatio- ja ilmastointipuolella, kertoo Holmström.
Vanhassa kiinteistössä talotekniikan dokumentaatio oli monelta osin vanhaa. Välttämättä kiinteistön omistajilla tai käyttäjilläkään ei ole tietoa, että mikä on eri järjestelmien nykytila.
– Kun kaikki järjestelmät puretaan ja laitetaan takaisin, niin ne on helppo myös dokumentoida. Näin työn ohessa tulee väkisinkin tehtyä pientä kehitystyötä ja kaikki piirrokset ja dokumentit tulee samalla päivitettyä, kertoo ISS:n automaatiopuolen projektipäällikkö Olli Turkka.
ISS:ltä Jouni Holmström ja Arto Jauhiainen sekä VTT:n Seidi Salmelin puhdastilan käytävällä. Kuvassa oikealla valmis puhdastila koneineen.
Joustava yhteistyö toi tuloksia
VTT:n ja ISS:n yhteistyö on ollut sujuvaa ja joustavaa. VTT:n kiinteistökoordinaattori Seidi Salmelin korostaa erityisesti viestinnän merkitystä.
– On ihan oleellisen tärkeää, että kommunikaatio on sujuvaa ja että puhutaan samoista asioista, Salmelin kiteyttää.
Koska kyseessä oli olemassa olevien tilojen remontti eikä puhtaalta pöydältä uusien tilojen rakentaminen, tuli urakan aikana vastaan myös yllätyksiä ja haasteita. Tämä edellyttää joustavaa yhteistyötä.
– Muutoksia tulee työn aikana paljon. Kommunikointi on ollut tärkeää, ja on ollut mielestäni tosi hyvä, että ISS:ltä on tullut heti viesti, jos on jotain yllätyksiä löytynyt, kiittelee Tuomikoski.
ISS:n asentajien ammattitaito on ollut tärkeässä roolissa hankkeen onnistuneessa läpiviennissä. Kaikki ISS:n asentajat ovat käyneet VTT:n oman puhdastilakoulutuksen.
– Asentajat tekevät isoimman ja tärkeimmän työn hankkeessa. He kommunikoivat paljon käyttäjien kanssa, jolloin heidänkin toiveensa tulee kuultua, Turkka kertoo.
Erityisen arvokkaaksi VTT kokeekin sen, että ISS on jo ennestään kiinteistöhuoltofirma, mikä helpottaa teknistä yhteistyötä.
– On ihan näppärää, että me vuokralaisenakin käytämme samaa, koska monesti se, mikä liittyy meidän puhdastiloihimme, liittyy ihan konkreettisesti myös kiinteistötekniikkaan. Ne linkittyvät niin lähelle toisiaan, että on helpompi, ettei ole montaa kokkia mukana, Salmelin selittää.
Salmelin arvostaa myös sitä, että ISS:llä samat henkilöt ovat tekemässä töitä, joten he tuntevat ympäristön.
– Henkilöstön vaihtuvuuden välttäminen on aika tärkeää meille, että kokemus ja ympäristön ymmärtäminen pysyy samoissa käsissä.
Moderni ympäristö uudelle liiketoiminnalle
Nyt valmistunut puhdastilaprojekti mahdollistaa VTT:lle entistä monipuolisemman teknologiakehityksen ja luo uutta liiketoimintaa. Uusi puhdastila parantaa merkittävästi VTT:n kykyä palvella asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Tavoitteena on saada mukaan toimintaan lisää innovatiivisia yrityksiä Oulun alueelta ja kauempaakin.
– Tämä ympäristö luo uutta liiketoimintaa meille ja vahvistaa meidän tarjoamaa asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Ja mahdollisesti luo kaikenlaista uutta tähän teknologiakehitykseen, kertoo Tuomikoski.
Kun tilat ovat valmiit, VTT siirtyy ottamaa toimintaympäristön käyttöön kaikilta osin. Tilaajan tyytyväisyydestä kertoo se, että ISS:n asentajat ovat saaneet myös urakan päätyttyä uusia toimeksiantoja uusien tutkimuslaitteiden kytkentöihin ja järjestelmien päivityksiin. Salmelin arvostaa ISS:n ymmärrystä siitä, minkälaisessa ympäristössä puhdastiloissa toimitaan.
– ISS Palveluilla on jo olemassa tietotaito ja tästä syystä on helpompaa toimia sellaisten toimijoiden kanssa, joilla on jo ymmärrys tiloista. On oleellisen tärkeää, että sisäänajo laitteistoon ja erityisesti asennuspuoleen jo tehty. Ei tarvitse keksiä pyörää montaa kertaa, Salmelin summaa.