Siirry suoraan sisältöön
ISS RECissa optimoidaan kohdekiinteistöjen energiankulutusta 24/7

Uudet teknologiat ovat keskeisessä roolissa energiankulutuksen optimoinnissa. Niiden avulla voidaan seurata automaattisesti kohdekiinteistöjen energiankulutusta, kerätä dataa ja analysoida sitä vuorokauden ympäri. Näin viat ja poikkeamat löydetään tehokkaasti ja asiantuntijat voivat reagoida nopeasti havaittuihin poikkeamiin.

Kuopiossa, kymmeniä metrejä maan alla, sijaitsee ISS REC -etähallintakeskus (ISS Remote Engineering Center), jonka tekniset järjestelmät ja asiantuntijat havainnoivat, keräävät dataa, analysoivat ja optimoivat asiakkaiden kiinteistöjen energiankulutusta ja sisäilmaolosuhteita ympäri vuorokauden.

– Aina kiinteistöjen automaatiojärjestelmät eivät toimi, kuten ne on suunniteltu toimimaan. ISS RECissa saatetaan esimerkiksi huomata, että kohdekiinteistön lämmitys ja jäähdytys toimivat yhtä aikaa tai että ilmanvaihto käy tarpeettomasti täydellä teholla ympärivuorokauden. Virheellinen tai tarpeeseen perustumaton toiminta voi kuluttaa turhaan energiaa. Näissä tilanteissa asiantuntijamme varmistavat, että ongelmat korjataan, havainnollistaa ISS RECin palvelupäällikkö Marika Korhonen.

Energiankulutuksen minimointi on ISS:n asiakasorganisaatioille yhä tärkeämpää. RECin toimintaa kehitetään jatkuvasti, jotta asiakkaiden energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä saadaan pienennettyä entisestään sekä parannettua toiminnan tuottavuutta. Asiakas voi keskittyä ydinosaamiseensa, kun RECissa varmistetaan kiinteistöjen olosuhteet energiatehokkaasti. 

Uudet teknologiat vapauttavat aikaa asiantuntijatyöhön

Asiakaskohteiden energiankulutusta ja olosuhteita hallitaan RECista käsin vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. RECista on etäyhteys kaikkiin siihen yhdistettyihin kohteisiin, ja asiantuntijoiden sekä analytiikan toimesta seurataan, kuinka kiinteistöjen prosessit toimivat. Perinteisessä etähallinnan toiminnassa vikoja ja poikkeamia etsitään asiantuntijan toimesta, mutta RECissä kohteen rakennusautomaatiojärjestelmää voidaan seurata myös hyödyntämällä analytiikkaa, joka havaitsee poikkeamat ja nostaa ne asiantuntijan tietoon. Asiantuntijat analysoivat energiansäästöön ja olosuhteiden optimointiin liittyvät havainnot ja raportoivat ne kohteiden kiinteistönhoitajille tai teknisiin palveluihin. RECissa seurataan esimerkiksi kohteen ilmanvaihtokoneiden ja valaistuksen käyttöä. Jos muutokset voidaan hoitaa etänä, ne tehdään suoraan RECista.

– Ilmanvaihtokoneiden toiminta optimoidaan. Tarpeen mukaan niitä tiputetaan pienemmälle teholle tai muutetaan asetusarvoja. Valaistuksen aikaohjelmia voidaan muuttaa tarpeen mukaiseksi tai tehdä toimenpide-ehdotus läsnäoloon perustuvasta ohjauksesta, Korhonen kertoo.

Kun etäkeskuksen avulla on mahdollista seurata ja hallita asiakaskiinteistöjen toimintaolosuhteita ja energiankulutusta reaaliajassa, voidaan mahdollisiin ongelmiin reagoida nopeasti ja vähentää turhien hälytyskäyntien määrää. Myös asiantuntijoiden osaaminen on asiakkaiden käytettävissä 24/7.

– Uudet teknologiat mahdollistavat sen, että asiantuntija pystyy keskittymään asiantuntijatyöhön eikä etsimään vikoja, Korhonen summaa.

Tarkkuutta ja tehokkuutta datalla

Tietoa on paljon ja monessa paikassa, joten REC kerää datan yhteen ja auttaa hahmottamaan tilannetta sen avulla. RECin teknologoiden avulla kiinteistön dataa voidaan hallita kokonaisuutena. Reaaliaikainen data on käytettävissä vuorokauden ympäri, räätälöidyt näkymät tarjoavat nopean katsauksen tilanteeseen sekä järjestelmä analysoi jatkuvasti reaaliaikaista ja historiadataa, seuraa kulutusta ja luo automaattisesti raportteja.

– ISS REC on tietojohdetun toimintamallin keskiössä. Keskitämme tiedon yhteen paikkaan, jolloin voimme hyödyntää tietoa asiakkaan eduksi ylläpidon johtamisessa ja toiminnan ohjaamisessa, Korhonen kiteyttää.

Myös tekoälyllä on tärkeä rooli järjestelmien teknisessä kehityksessä. Kun datamäärä on suuri, voi ihmisen olla vaikeaa hahmottaa enää riippuvuussuhteita eri asioiden välillä. Kiinteistöjen energianhallinnassa tekoäly auttaa huomattavasti analysoimaan dataa ja löytää korrelaatioita. 

– Tekoälyn rooli tulevaisuudessa tulee varmasti olemaan suuri ja tällä hetkellä ollaan vasta alkumetreillä tekoälyn hyödyntämisessä. ISS Palvelut seuraa tekoälyn kehitystä ja testaa tekoälyn mahdollisuuksia kaikissa palveluissaan ja toiminnan kehittämisessä, Korhonen kertoo.

Energianhallinta on prosessi

ISS REC on osa ISS:n energiajohtamisen palveluita, jotka muodostuvat kolmesta osa-alueesta – energiamanageroinnista, teknisistä palveluista sekä jatkuvasta, ympärivuorokautisesta valvonnasta. 

ISS:n paikallinen energia-asiantuntija johtaa asiakkuudessa energia-asioiden hallintaa, tunnistaa tarvittavat toimenpiteet ja investoinnit energiatehokkuuden ja olosuhteiden optimoimiseksi sekä tekee kohdekäyntejä ja katselmuksia. Paikallinen energia-asiantuntija jalkautuu kohteeseen ja oppii tuntemaan sen erityspiirteet. Kohdetuntemuksen avulla energia-asiantuntija voi tehdä kohteeseen sopivia ja myös tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia toimenpide-ehdotuksia. 

ISS:n tekniset palvelut suunnittelee ja toteuttaa energia-asiantuntijan tunnistamat toimenpiteet. Valtakunnallisesti toimivilla teknisillä palveluilla on kattava tekninen osaaminen ja kokonaisvaltainen käsitys taloteknisistä järjestelmistä, jolloin projektit saadaan vietyä alusta loppuun laadukkaasti ja lopputulos on suunnitelmien mukainen. Sen jälkeen, kun projekti asiakaskohteessa on tehty, RECin tehtävä on antaa reaaliaikainen näkyvyys kiinteistöön toimintaan sekä seurata, että tehdyt toimenpiteet toimivat suunnitellusti.

RECin asiantuntijat tekevät uusia havaintoja ja optimoivat toimintaa myös energiaprojektien jälkeen. Kohteiden optimaalinen toiminta varmistetaan ympäri vuorokauden yhteistyössä kiinteistöhuollon ja päivystäjien kanssa, kun tieto vikatilanteista ja tarvittavista toimenpiteistä saadaan nopeasti myös kentälle. Kiinteistöhuolto tuntee kohteen ja pystyy nopeasti reagoimaan kohteessa tehtäviin muutoksiin. 

– Energianhallinta ei ole projekti, vaan prosessi, johon ISS pystyy tarjoamaan kaikki eri vaiheet, Korhonen summaa.

Energiatehokkuus säästää ympäristöä ja rahaa

ISS RECissa tehtiin vuonna 2023 yli 23 000 havaintoa ja toimenpide-ehdotusta asiakkaiden teknisten järjestelmien käyttö- ja energiatehokkuuden kehittämiseksi. Energiatehokkuudella on suora yhteys ympäristövaikutuksiin: mitä optimoidumpaa energiankulutus on, sitä vähemmän päästöjä kiinteistöstä syntyy.

– Esimerkiksi eräässä suuressa teollisuusasiakkuudessamme saimme lämmitysenergian lämpökorjatun vuosikäytön putoamaan vuosien 2018–2020 aikana 18 prosentilla, Korhonen kertoo.

Ympäristön lisäksi energianhallinnan avulla säästetään toki myös rahaa. Korhosen mainitsemassa teollisuusasiakkuudessa säästettiin vuosien 2018–2020 aikana 1226,2 megawattituntia energiaa, mikä merkitsee 73 572 euron säästöjä. Pidemmän aikavälin kumuloituvista säästöistä hyvä esimerkki on eräs merkittävä toimistoasiakkuus, jossa on ISS RECin avulla saavuttiin vuosien 2010–2019 aikana yli viiden miljoonan euron säästöt.

– Kun pystymme seuraamaan kohteita etänä automaattisesti ja tekemään järjestelmiin etämuutoksia, niin asiakas säästää rahaa myös kohdekäynneissä. Samalla hiilijalanjälki pienenee edelleen – sekä ISS:n että asiakkaan, Korhonen lisää.

ISS RECin keräämä data tukee myös asiakasyritysten kasvavia vastuullisuusraportoinnin tarpeita. Koska dataa pitää kerätä paljon, on välttämätöntä pystyä automatisoimaan sitä. 

– Silloin REC on asiakkaiden tukena, kun datankeräys automatisoituu ja voimme toimittaa sitä asiakkaan ESG-raportointia varten, Korhonen kertoo.

Olosuhteiden optimoinnin ansiosta kiinteistön arvo myös säilyy paremmin, mikä on arvokasta kiinteistön omistajille. Kiinteistön käyttäjille hyöty puolestaan konkretisoituu miellyttävinä lämpö-, valaistus- ja sisäilmaolosuhteina.

Lue lisää ISS RECistä

Liittyvät julkaisut