Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisia. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan sähköasentaja Jonakseen, joka huoltaa ja korjaa keittiökoneita ympäri pääkaupunkiseutua.
Jonaksella on takanaan jo lähes kahdeksan vuotta ISS:llä asentajan työtehtävissä.
Tavallisesti Jonas aloittaa työpäivänsä seitsemän aikaan hyppäämällä työpakettiauton kyytiin ja suuntaamalla sinne missä huoltoa kaipaava vika on. Jonaksen työhön kuuluu keittiökoneiden korjaus ja huoltaminen, sekä huoltotarjousten tekeminen ja huolloista sopiminen asiakkaiden kanssa. Jonas myös vastaanottaa vikailmoitukset ja huolehtii, että ne tulevat hoidetuksi.
Päivän kulku määrittyy huolto- ja vikakeikkojen mukaan. Huoltokeikat ovat ennalta sovittuja, mutta vikailmoituksia ei voi ennakoida.
– Päivästä riippuen kohteita saattaa olla yksi tai useampi. Vikailmoituksista tulleisiin keikkoihin ei pysty samaan tapaan varautumaan kuin huoltoihin, Jonas kertoo.
Vikakeikat pyritään hoitamaan viiveettä, mutta toisinaan varaosia voi joutua odottamaan. Monia korjauksiin ja huoltoihin liittyviä tarvikkeita löytyy onneksi valmiiksi ´tallista´, josta niitä voi käydä tarpeen mukaan hakemassa.
Ammattitaitoisia asentajia
Jonaksen lisäksi keittiökoneiden korjauksista huolehtii pääkaupunkiseudulla kaksi muuta asentajaa. Maanlaajuisesti keittiökoneasentajien tiimiin kuuluu seitsemän henkilöä. Jonas toimii tiiminvetäjänä.
– Työ on melko itsenäistä, mutta huoltokeikoilla saattaa olla mukana enemmänkin väkeä.
Jonas kuvailee tiimiään mukavaksi ja ammattitaitoiseksi. He pyrkivät näkemään tiimin kesken vähintään kerran kuussa, mikä vaatii välillä järjestelyjä, sillä ISS:n kiinteissä huoltokohteissa on ammattilaisen oltava aina paikalla.
– Meidän tiimissä kaikki yrittävät parhaansa ja tukevat toisiaan aina tarvittaessa.
Asentajan työtehtävissä asiakaspalvelu on isossa roolissa. Lisäksi Jonas korostaa ammattitaidon tärkeyttä. Jonas on jo aiemmin suorittanut työn ohella sähköpätevyys 2 -luokan ja nyt loppusuoralla on lähiesimiehen ammattitutkinto, jota Jonas on käynyt oppisopimuksella.
Suojavarusteiden pitää olla kunnossa
Työturvallisuudesta huolehtiminen on asentajan töissä erittäin tärkeää, sillä sähkölaitteet ja tehokkaat pesuaineet tuovat työhön omat riskinsä.
– Työturvallisuus täytyy ottaa vakavasti, jottei tapaturmia satu. Monissa laitteissa käytetään todella tehokkaita pesuaineita, joten suojavarusteiden pitää olla kunnossa.
Huoltoon kuuluu laitteesta riippuen tiivisteiden, letkujen, liittimien sekä sähkökomponenttien tarkastus. Lisäksi usein suoritetaan kalkinpoisto. Huollettavissa laitteissa kulkee myös aina sähköä.
– Sähköt päällä ei saa tehdä mitään. Kun vikaa etsii, täytyy olla varovainen.
Vian löytäminen ei aina ole helppoa
Erilaiset uunit ja padat sekä muut keittiölaitteet ovat tulleet vuosien saatossa Jonakselle hyvin tutuiksi. Nykypäivänä monien korjattavien ja huollettavien laitteiden tiedot viedään FMS-järjestelmään. Sen avulla pystyy tarkistamaan, mitä huoltoja tai korjauksia kyseiselle laitteelle on tehty.
– Ohjelmaan saa myös tehtyä muistutuksen tulevista huolloista.
Aina vika ei ole suoraan nenän edessä ja sen etsiminen saattaa viedä aikaa. Jonaksen mielestä vian etsiminen rikkoutuneesta laitteesta on työn haastavin – sekä palkitsevin – puoli.
– Kone ei aina itse ilmoita, mikä siinä on vikana. Vika pitää bongata itse. Viat ovat kuitenkin korjattavissa, kunhan ne ensin löytyvät, Jonas kertoo.