Siirry suoraan sisältöön
Suunnittelusta toteutukseen

Tässä juttusarjassa esittelemme ISS:n ammattilaisia. Tällä kertaa saamme tutustua sisustusarkkitehtina työskentelevään Julia Cheniin, joka suunnittelee sisustusratkaisuja, toimitiloja ja ravintolakonsepteja.

ISS Tilapalvelujen yksikössä Helena Hallanoron alaisuudessa työskentelee sisustusarkkitehteja, jotka yhdistävät työssään päivittäin rakennusteknisiä yksityiskohtia ja luovaa ajattelua. Julia Chenille se on mahdollisuus toteuttaa unelmia.

– Sisustusarkkitehtina olen päässyt tekemään juuri sitä, mistä olen jo lapsesta asti unelmoinut. Saan yhdistää luovuuden käytännönläheisyyteen, ja omilla ideoilla voi parhaimmillaan olla upeita vaikutuksia ihmisten arkeen ja viihtyvyyteen.

Monipuolisuus on haaste, joka viehättää

Aula-, toimitila- ja ravintolapalveluja koskevien suunnittelutöiden laajuudessa voi olla suuriakin eroja. Julian mukaan pieniä pintaremontteja ja suuria kokonaisuudistuksia yhdistää yksi asia: ne ovat aina omanlaisiaan, eikä vastaan tule koskaan toista samanlaista kohdetta.

– Tilojen ilmeuudistusten lisäksi toteutamme hankkeita, joissa tehdään suuria muutoksia, kuten seinien purkutöitä ja tilojen kokonaisuudistuksia. Molemmissa tapauksissa saamme luoda uutta; tuoda mukaan toiminnallisuutta, värejä, materiaaleja tai ratkaisuja, joiden yhdistelmiä ei ole missään muualla.

Vaikka monesti toisin luullaan, sisustusarkkitehtien työ ei ole vain suunnittelupöydän ääressä istumista. Työpäivät pitävät sisällään suunnittelun lisäksi niin asiakastapaamisia kuin projektikokouksia sekä kohdekäyntejä rakennustyömailla.

– Tyypillistä on, että aamuisin tehdään tuotannollista työtä ja sen jälkeen keskitytään projektin yksityiskohtien täsmentämiseen kohteessa. Lisäksi teemme työmaavierailuja kalustetoimittajien sekä asentajien kanssa ja huolehdimme, että kaikki sujuu kohteissamme suunnitellusti.

Oivalluksen tunteet palkitsevat sisustusarkkitehdin

Julia työskentelee osana kuuden hengen suunnittelutiimiä. Tiimiltä vaaditaan arjen keskellä sitoutumista ja joustavuutta, sillä sisustusarkkitehdeilla on vapauden lisäksi myös paljon vastuuta. Tiiviin työyhteisön ansiosta jokaiselle riittää tukea ja kannustusta.

– Täällä arvostetaan jokaisen osaamista, ja kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus päästä mukaan niin suuriin kuin pieniin projekteihin. Työskentelemme yhdessä siten että projektiin lukitaan ankkurisuunnittelija ja navigoija, yksi tai useampi, jotka tukevat projektin sujuvuudessa ja laadun ylläpitämisessä. Pidämme joka viikko projektikokouksen jossa käymme läpi käynnissä olevat projektit ja Helena jakaa resurssit sen mukaan kun työvaiheet sen vaativat. Se, että teemme yhdessä toisiamme tukien, saa meidät kaikki viihtymään.

Julian mukaan palkitsevinta työssä on, että hän voi omalla luovuudellaan saada asiakkaat oivaltamaan jotakin uutta. Kun asiakkaan toiveet ja odotukset on täytetty tavalla, jota he eivät ole osanneet odottaa ja heitä on kuunneltu palkintona on usein välitön kiitollisuuden tunne.

– On ilo huomata, että asiakkaat voivat avullamme löytää monia tiloihin liittyviä oivalluksia, joita he eivät ehkä ole ennen tulleet ajatelleeksi. Ja silloin, kun lopputulos on yksityiskohtia myöten täydellinen ja tyytyväisyys paistaa asiakkaan kasvoilta, tietää onnistuneensa.

Liittyvät julkaisut