Siirry suoraan sisältöön
Insinöörinopintojen alkutaipaleella

Joanna Pahl ja Jukka Repo kuuluvat pilottiryhmään, joka on aloittanut talotekniikan insinööriopinnot ISS:n tuella. Tässä juttusarjassa seuraamme heidän opintojensa etenemistä.

Marraskuussa 2018 pyörähti käyntiin ISS:n ensimmäinen insinööriohjelma, kun 30 kiinteistön ylläpidon ammattilaista ryhtyi opiskelemaan työn ohessa talotekniikan insinööreiksi. Mukana on taustaltaan monenlaista väkeä, asentajista aluepäälliköihin. Osalla on kolme vuotta työkokemusta, toisilla taas 30.

Jukka Repo kuuluu insinööriopiskelijoiden kokeneempaan kaartiin. Hän tuli taloon 12 vuotta sitten ja on työskennellyt viimeiset kuusi vuotta asiakkuuspäällikkönä Senaatti-asiakkuudessa. Kiinteistöalalta hänellä on yli 20 vuoden kokemus.

Senaatti-kiinteistöjä palvelee myös Joanna Pahl. Hän on alanvaihtaja, joka ehti tehdä 12 vuotta opetus- ja ohjaustyötä uimahalleissa ennen kuin suuntasi nykyisiin tehtäviinsä. Joanna ahkeroi kiinteistönhoitajana pääasiassa Helsingin Kruununhaan alueella, valtionhallinnon kohteissa.

Miten he tulivat lähteneeksi mukaan insinööriohjelmaan?

– Mielenkiinnosta, ammattitaidon lisäämiseksi – ja pienellä painostuksella, naurahtaa Joanna.

– Ohjelmaan halutaan poimia mukaan talentteja ja tulevaisuuden kovia nimiä. Joanna kuuluu ehdottomasti siihen porukkaan, täydentää Jukka, joka on asiakkuuspäällikkönä päässyt vaikuttamaan opiskelijavalintoihin.

Teknologiaosaaminen ja pätevyys kuntoon

Jukan suurin kimmoke opiskeluun on ammatillisen pätevyyden hankkiminen. Kiinteistöhuoltoalan kilpailutuksissa on yhä useammin edellytyksenä, että tarjottu organisaatio ja osaajat ovat viralliselta pätevyydeltään tietyn tasoisia. Tarjotun organisaation pätevyys osoitetaan myös koulutuksen kautta.

– Jotkut asiakkaat ovat kysyneet, mitä teen toisin, kun insinöörin paperit ovat taskussa. Ei opiskelu ehkä mullista arkityötäni, mutta tutkinnolla todennettu osaaminen on silti arvokasta. Haluan myös kartuttaa teknistä osaamistani esimerkiksi sisäilma-asioista.

Joanna on huomannut, että vaikka kiinteistönhoito on suurelta osin ihmistyötä, siinä vaaditaan koko ajan enemmän teknologiataitoja.

– Tällä alalla homma kuin homma vaatii pian teknologista kokonaisymmärrystä. Minulle insinööriohjelman suurin hyöty tulee siitä, että se syventää arkisessa asiakastyössä tarvittavaa osaamista.

Vaatimukset ja odotukset korkealla

ISS:n insinööriohjelmalla on samat vaatimukset kuin muillakin ammattikorkeakoulututkinnoilla. Työntekijöiden kouluttaminen paitsi lisää talon sisäistä osaamista, myös sitouttaa työhön ja tarjoaa eväitä omalle urapolulle. Ensimmäisten insinöörien odotetaan valmistuvan kesään 2021 mennessä.

– Työn ja opintojen yhdistäminen on kova haaste, sillä työni on usein aika hektistä. Toisaalta tämä on kasvattava tilanne. Pitää luottaa siihen porukkaan, joka ympärillä on, Jukka pohtii.

Motivaatiota opiskeluun ei onneksi tarvitse etsiä kaukaa – mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ammattilaisena puskee Jukkaa ja Joannaa opinnoissa eteenpäin vauhdilla.

Lue lisää ISS:n insinööriohjelmasta:

https://www.fi.issworld.com/media-news/news/2018/11/26/issn-tuella-insinooriksi

Liittyvät julkaisut