Siirry suoraan sisältöön
ISS tukee Taitaja 2021 -kisaa ja juhlii nuoria osaajia

Suomen suurimmassa ammatillisen koulutuksen tapahtumassa kilpaillaan 18.–20. toukokuuta nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista. ISS on tapahtumassa pääyhteistyökumppanina ja mukana valitsemassa ja palkitsemassa parhaita osaajia.

Taitaja 2021 tapahtumassa ratkotaan Suomen mestaruuksia 46:ssa eri kilpailulajissa. Taidoistaan mittelee yli 500 nuorta osaajaa, jotka tulevat ympäri Suomea eri ammattioppilaitoksista.

ISS on mukana tukemassa tapahtumaa ja nuoria ammattilaisia. ISS:n ammattilaiset toimivat tuomareina kokki- ja puhdistuspalvelulajeissa. Lisäksi ISS jakaa stipendit puhdistuspalvelulajin kolmelle parhaalle, kokkilajin toiseksi sijoittuneelle ja ilmastointiasennuksen kolmannelle sijalle. ISS palkitsee myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-kisan ravintola- ja catering -lajin toiseksi parhaan parin.

Tänä vuonna Taitaja toteutetaan poikkeusolosuhteiden vuoksi uudella tavalla: yhden ison tapahtuman sijaan kilpailut on hajautettu 13:lle eri paikkakunnalle, ja yleisö seuraa kisaa virtuaalisesti. Suurin osa lajeista järjestetään Oulussa ja sen lähiympäristössä.

Tapahtuman järjestää Koulutuskuntayhtymä OSAO yhdessä lähialueiden oppilaitosten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tiukkaa tuomarointia

ISS:n ravintolapalveluiden asiantuntija Pasi Tuomiranta toimii makutuomarina ravintola- ja cateringalan osaamista mittaavassa kokkilajissa. Sarjassa kilpailijat ideoivat, suunnittelevat, valmistavat ja tarjoilevat maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia. Tehtävät kysyvät muun muassa luovuutta ja teknistä osaamista. Kokelaiden työskentelyä arvioidaan monin eri kriteerein.

– Meitä tuomareita on yhteensä 15, joista osa arvioi tekniikkaa ja osa makua. Arvioimme muun muassa sitä, onko ruokaa tarpeeksi, onko se tarjoiltaessa lämmintä, löytyvätkö annoksesta kaikki pyydetyt raaka-aineet ja onko ruoan rakenne oikeanlainen, Tuomiranta kertoo.

ISS:n palveluesimies Pirjo Pellikka tuomaroi puolestaan puhdistuspalvelulajissa. Lajin tehtävät perustuvat puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoon. Kilpailutehtäviin kuuluu muun muassa työn suunnittelua ja toteutusta erilaisilla työpisteillä, asiakaspalvelun demonstrointia sekä työ- ja asiakasturvallisuusasioita.

– Tuomarina seuraan tutkinnon perusteisiin peilaten, millaista kilpailijan toimiminen työpisteellä on. Haen tehtävän suorituksessa ammattilaisuutta, joka puhdistuspalvelualalla näkyy esimerkiksi hyvänä asiakaspalveluna ja niin sanottuna siivoussilmänä, Pellikka sanoo.

Tärkeä näkymisen paikka

Taitaja on ISS:lle tärkeä näkymisen paikka. Tapahtuman kumppaniyritykset viestivät nuorille kiinnostuksestaan heidän ammattitaitoaan ja sen kehittämistä kohtaan. Lisäksi kumppanit haluavat näyttäytyä potentiaalisena työpaikkana valmistuville.

– Pelkästään kisassa on mukana satoja kilpailijoita, ja tuhannet nuoret seuraavat sitä virtuaalisesti eri puolita Suomea. Kyllä me tällä lisäämme ISS:n tunnettuutta opiskelijoiden ja valmistuvien ammattilaisten keskuudessa myös rekrytoinnin näkökulmasta, Pellikka sanoo.

– ISS:n arvoista kertoo etenkin se, että olemme mukana myös TaitajaPLUS-kisassa. Haluamme tukea nuorten urapolkuja, ja meille ovat tervetulleita kaikenlaiset osaajat, Tuomiranta lisää.

Sekä Tuomiranta että Pellikka uskovat, että tapahtuma on hyvä tilaisuus lisätä eri ammattialojen arvostusta ja houkutella näille aloille lisää nuoria.

– Esimerkiksi puhdistuspalvelualaa saatetaan herkästi pitää alana, jolle työllistyy ihan kuka tahansa. Taitaja-kisa on kuitenkin yksi osoitus siitä, että alalla on vaikka mitä uramahdollisuuksia ja parhaat osaajat saavat valita, mihin hakevat töihin, Pellikka sanoo.

Kunniatehtävä

Kisailijoilla on pian jännät hetket edessään. Taitaja on tiukka näytönpaikka, jota jopa kymmenet tuhannet silmäparit seuraavat. Niin ikään kisan tuomarointi on jännittävä ja arvostettu tehtävä.

– Kyllä minua vähän jännittää. Ajattelen, että tuomariksi pääseminen on arvostuksen osoitus minunkin ammattitaitoani kohtaan, sanoo ensimmäistä kertaa tuomarina toimiva Pellikka.

Tuomirannalla on kokemusta tuomaroinnista jo parilta aiemmalta vuodelta. Hän muistuttaa, että tuomarointi on kunniatehtävä, johon pääsee pyynnöstä.

– Kisaa järjestävät koulut ovat katsoneet, että juuri me ja ISS organisaationa saamme olla mukana kehittämässä nuorten työllistymistä ja näitä ammattialoja.