ISS Palveluiden mentoritiimi vietti marraskuun viimeisen viikonlopun Euroopan suurimassa hackathonissa digimaailman terävimpien taitureiden kanssa. Junctionista jäi käteen innostuksen ja inspiraation lisäksi konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia.
ISS isännöi Helsingin Wanhassa Satamassa järjestetyssä Junctionissa Tiedon kumppanina Intelligent Buildings -sarjaa, jossa haettiin uudenlaisia palveluideoita kiinteistöjen ylläpitoon ja käyttöön. Perjantaista sunnuntaihin kestänyt hackathon kokosi paikalle innovatiivisimmat hakkerit eri puolilta maailmaa. He työstivät viikonlopun aikana 23 projektia ISS:n ja Tiedon arvioitaviksi.
– Jokaisella projektilla oli 2,5 minuuttia aikaa pitää meille myyntipuhe, ISS:n Innovation Manager Harri Nikander kuvailee Junctionin vauhdikasta rytmiä.
Koko sarjan voittajaksi valikoitui havaintoja automatisoiva järjestelmä Facily, joka oli myös ISS:n mielestä paras ja sai siten voittonsa kruunuksi erillisen 1 500 euron palkinnon. Lue lisää sveitsiläisen hakkertiimin ratkaisusta iss.fi-sivulta.
Harri Nikander uskoo, että Facily saattaa synnyttää ISS:lle konkreettista liiketoimintaa. Ratkaisua onkin tarkoitus kokeilla Tiedon uusissa toimitiloissa Keilalahdessa, jonka 6 000 sensorin keräämä data oli Junctionissa hakkereiden käytössä.
– Haluamme tehdä kiinteistöissä korjaukset asiakkaan kanssa mahdollisimman nopeasti, taloudellisesti ja laadukkaasti. Facilyn kaltainen ratkaisu tekee tämän käyttäjälle mahdollisimman helpoksi: kuvailun sijaan kuvan ottaminen riittää.
ISS:n mentoritiimiin kuuluivat muun muassa asiakaspalvelukeskuksen päällikkö Jari Tiirikainen sekä projektipäälliköt Mikko Rikkonen ja Vesa Ruusunen, joille kaikille Junction oli ensimmäinen hackathon. Kysyimme kolmikolta, millainen kokemus se oli.
Vesa Ruusunen:
– Tunnelma oli hieno. Osallistujat paneutuivat asiaan uskomattomalla tarmolla. Esimerkiksi tiimi "Sakari" muodostui vasta paikan päällä ja yhdisteli useamman tarjoajan dataa ihmissensorituotteessaan ja sai näin aikaan hienon, innovatiivisen ratkaisun.
– Mentorin näkökulmasta järjestelyt vähän ontuivat, mutta oli hyvä, että ISS pääsi kertomaan kilpailijoille kiinteistöalan haasteista ja toisaalta mahdollisuuksista. Tapahtumassa palkituista sovelluksista saadaan varmasti hyötyä myös meidän asiakkaillemme, jos ja kun ne vain saadaan kehitettyä loppuun.
Jari Tiirikainen:
– Parhaiten mieleen jäi yhteisöllisyys. On hienoa nähdä eri kansallisuuksista ja kulttuureista tulevia ihmisiä, jotka kuitenkin jakavat yhteisen intohimon ja ovat kuin yhtä perhettä. Oli mahtavaa katsella, kuinka sujuvasti ihmiset tulivat keskenään toimeen ja kuinka paikan päälläkin muodostui ystävyyssuhteita ja tiimejä ihmisistä, jotka eivät olleet koskaan aiemmin tavanneet.
– Hämmästyttävää oli myös seurata tuotosten valmistumista ja lopputuloksia. Junctionissa oli kovan luokan osaamista ja ammattitaitoa. Moni joukkue sai aikaan valmiin tai ainakin melkein valmiin ratkaisun. Sain tapahtumasta monta uutta näkökulmaa ja ajatusta, joita voisimme soveltaa omassa toiminnassamme. Mahtavaa oli myös yhteistyö Tiedon kanssa, samalla porukalla olisi kiva kehitellä jatkossakin juttuja! Saamme tällaisista tapahtumista kallisarvoisia kontakteja sekä näkemyksiä siitä, kuinka digitalisaatio auttaa, parantaa ja muuttaa palvelun tuottamista. Tällaisilla yhteistyöhankkeilla ISS voi olla mukana luomassa tulevaisuuden trendejä ja pääsemme etulinjaan niitä kehittämään.
Mikko Rikkonen ja Rönni-koira:
– Junction oli huikea tapahtuma, joka herätti paljon ajatuksia, esimerkiksi siitä, mitä "y-sukupolvi" meidän palveluiltamme odottaa. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi se, että maailmaa halutaan muuttaa paremmaksi, ihmisläheisemmäksi. Monilla "trackeilla" oli käyttäjä keskiössä. Oli myös mukava nähdä, mitä kaikkea 48 tunnissa voi saada aikaiseksi, kun taustalla ei ole raskasta organisaatiota. 48 tunnin työtä ei saa nyt hukata kolmen vuoden kehitysprojektiksi, vaan nyt on lähdettävä rohkeasti kokeilemaan ja uudistumaan.