Kenelläpä meistä ei olisi muistoja kouluruoasta. Jokaisella vuosikymmenellä on ollut tietyt suosikki- ja inhokkiruokansa, ja mielipiteitä vaihdellaan kavereiden kanssa vielä vuosien päästä. Mutta tiesitkö, että kouluruoan valmistus on taitolaji, josta järjestetään suomenmestaruuskilpailu nyt jo neljättä kertaa?
Valtakunnallinen kouluruokakilpailu on yhdistänyt kouluruoan tekijöitä, lapsia, koulun väkeä ja oppilaiden vanhempia vuodesta 2012.
– Kouluruoka puhututtaa, ja siihen me kilpailulla pyrimmekin. Haluamme hyvien makujen ja tapojen kiertävän koulusta toiseen. Siten kasvatamme yhdessä kouluruoan sekä sitä valmistavien ammattilaisten arvostusta, tiivistää Jutta Kontinen kilpailun järjestävästä Continental Foods Finlandista.
Suomi ja Ruotsi ovat ainoita maita maailmassa, joissa koululaisille tarjotaan päivittäin maksuton kouluruoka. Valtion rahoittaman kouluruokailun historia yltää yli 90 vuoden taa.
– Uskomme kouluruokailuun yhtenä suomalaisen koulun kansainvälisenä kilpailutekijänä ja pienen ihmisen tarpeellisena hetkenä koulupäivän lomassa, Jutta Kontinen sanoo.
Tiukka tie finaaliin
Kouluruokakilpailuun osallistutaan suunnittelemalla kolmen ateriakokonaisuuden reseptit. Tässä punnitaan todellinen keittiöosaaminen, kun pienillä määrärahoilla valmistetaan maistuvia, lapsille mieluisia lounaita. Samalla luodaan uusia reseptejä kaikkien koulukeittiöiden käyttöön.
Koululaisista koostuva esiraati maistaa kaikki kilpailuun osallistuneet annokset. Viisi eniten pisteitä saanutta tiimiä pääsee finaaliin, jossa joukkueet valmistavat annoksensa tuomaristolle.
Kilpailuannosten arvioinnissa huomioidaan kolme osa-aluetta: maku, ruoan valmistus (raaka-aineiden käyttö, tervellisyys, tiskaus) sekä esillelaitto ja kekseliäisyys.
Maaliskuussa finaalissa kohtaavat seuraavien koulujen tiimit: Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Enon koulu Joensuusta, Mäntsälän keskuskeittiö, Kastellin monitoimitalo Oulusta sekä sodankyläläinen Aleksanteri Kenan koulu.
ISS finaalissa
ISS:n ruokailupalvelut on edustettuna jopa kahdessa finalistijoukkueessa, Mäntsälässä ja Oulussa.
Kolmikko Suvi Kallio, Jukka Kanerva ja Johanna Mertakorpi valmistaa Mäntsälän keskuskeittiössä päivittäin jopa 2 000 annosta. He tuovat finaaliin modernia makumaailmaa. Tiimi arvioi vahvuuksikseen motivaation sekä joustavan työnteon tyylin.
– Voitontavoittelun lisäksi olemme innoissamme siitä, että työ kouluruokailun taustalla saa ansaitsemaansa näkyvyyttä ja arvostusta, hehkuttaa vuoropäällikkö Jukka Kanerva.
Kastellin monitoimitalon keittiössä Oulussa kokataan jopa 2 200 annosta päivässä. Nämä finalistit tietävät, mitkä ruoat koululaisille maistuvat.
– Teemme joka päivä parhaamme laittaaksemme mahdollisimman maistuvia aterioita. Sitä kautta oppilaatkin osaavat arvostaa ruokaa enemmän, sanovat Eerik Hänninen, Niina Riekki ja Ilkka Haapala.
– Uskomme voittoomme, koska tuomme uusia tuulia kouluruokailuun ja teemme hyvänmakuista ruokaa, sanoo keittiömestari Ilkka Haapala.
Lue lisää finalisteista ja heidän tunnelmistaan.
Valtakunnallisen kouluruokakilpailun järjestää Continental Foods Finland yhteistyössä Arlan ja Atria Food Servicen kanssa. Kilpailu huipentuu Helsingin Messukeskuksessa, Gastro 2018 -messuilla 14.3. käytävään finaaliin. Voittajajoukkue pääsee opintomatkalle makujen maahan Italiaan.