Hyvinvointi tekee arjesta mielekästä ja auttaa jaksamaan työssä. Kokosimme yhteen kevään aikana julkaistut hyvinvointivinkit, joiden myötä ISS toivottaa aurinkoista kesää!
Hyvinvointi koostuu pienistä hetkistä ja asioista jokapäiväisessä arjessa. Kurkkaa vinkit, joiden avulla treenaat tasapainoa, rauhoitut palleahengityksellä ja kokkaat ravintorikkaita kesäaterioita.
1. Harjoita tasapainoa
Hyvä tasapaino auttaa kehoa reagoimaan yllättäviin tilanteisiin ja vähentää riskiä kaatua. Testaa oma tasapainosi ja tarkista, tarvitsetko treeniä.
1. Nosta yhden jalan kantapää toisen jalan polvitaipeen korkeudelle. Jalkaterä lepää säären sisäsivua vasten ja polvi on kiertyneenä ulospäin.
2. Käynnistä sekuntikello ja pysäytä kello, kun tasapaino pettää.
3. Tee testi kaksi kertaa ja valitse parempi tulos. Älä tee testiä, jos podet huimausta tai sinulla on selän tai jalan kipuja.
- Heikko tasapaino 0–29 s
- Hyvä tasapaino 30–60 s
- Erinomainen tasapaino yli 60 s
2. Rauhoitu palleahengityksen tahtiin
Hektinen arki vaatii välillä pysähtymistä. Kokeile helppoa palleahengitystä, joka laskee stressitasoja ja auttaa rentoutumaan.
1. Aseta toinen käsi vatsalle ja toinen rintakehälle. Kun hengität pallealla, vatsalla olevan käden pitäisi nousta ja laskea hengityksen tahdissa. Rintakehällä oleva käsi pysyy paikallaan.
2. Anna hengityksen soljua rauhallisesti ja luonnollisesti. Jatka hengittämistä hetken aikaa näin. Keskity hetkeen.
3. Nauti ravintorikkaita ja ilmastoystävällisiä kesäaterioita
Kesällä aika kuluu kesäaktiviteettien parissa ja puutarhassa puuhastellen. Vauhdikas arki kuluttaa energiaa, ja siksi nauttimasi ruoan on oltava riittävän ravintorikasta. Tiedätkö, miten kokoat lautasmallin ilmastoystävällisesti?
Koosta ravintorikas ja ilmastoystävällinen aktiiviliikkujan lautasmalli näin:
- 1/3 kasviksia
- 1/3 laadukasta proteiinia
- 1/3 laadukasta hiilihydraattia
Suosi ruoka-aineiden valinnassa lähellä tuotettuja sesongin tuotteita. Valitse proteiiniksi kotimaisia järvikaloja tai kirjolohta, kotimaista broileria tai lähellä tuotettua kasviproteiinia, kuten nyhtökauraa tai härkistä. Hiilihydraateista ilmastoystävällisiä ovat esimerkiksi kotimaiset perunat, juurekset, ohra ja kaura. Kasvisten kohdalla kannattaa noudattaa satokausiajattelua ja valita sesongissa olevia tuotteita.
Jokaisella aterialla on hyvä nauttia myös laadukkaita rasvoja, joita saa esimerkiksi kasviöljystä, siemenistä ja pähkinöistä.