Samu Koponen tiesi peruskoulun jälkeen, mistä kiinnostava ammatti löytyisi: putki-, sähkö- tai automaatioalalta. Reitti kohti unelma-ammattia löytyi oppisopimusopiskelusta.
Aurinkoinen päivä Helsingin Katajanokalla on täynnä tyytyväisyyttä. 16-vuotias Samu Koponen on aloittanut vasta muutama kuukausi sitten oppisopimusopiskelijana ISS Palveluilla ja tietää jo nyt, että oikea ala on löytynyt.
– Todellakin, Samu painottaa.
Stadin ammattiopistossa suoritettavat opinnot ja ISS:n ammattilaisten ohjauksessa tehtävä käytännön harjoittelu valmistavat nuoresta miehestä putkiasentajan. ISS:lle kyseessä on pilottihanke Samun nuoren iän vuoksi. Aiemmin oppisopimusopiskelijat ovat olleet aikuiskoulutuspuolelta, mutta Samu suorittaa nuorisoasteen perustutkintoa.
Nyt Samu istuu maanantait koulussa. Aamupäivisin hän opiskelee yleisiä aineita, kuten matematiikkaa, englantia ja äidinkieltä, joka Samulla on ruotsi. Iltapäivisin on ammattiaineiden vuoro. Loppuviikot hän työskentelee työpaikkaohjaajansa Mikko Murtosen tai muiden tiimiin kuuluvien putkiasentajien johdolla Senaatti-kiinteistöjen kohteissa.
Uusia näkökulmia myös ohjaajan työtapoihin
Samun oppisopimusopiskelu tiesi työpaikkaohjaajaksi ryhtyneelle Mikollekin paluuta koulunpenkille. Nelipäiväinen työpaikkaohjaajan ja arvioijan koulutus toi vaihtelua normaaliin arkeen, kuten opiskelijan ohjaaminen muutenkin.
– Samu on tarttunut reippaasti hommiin. Olen kannustanut häntä kyselemään, niin samalla herään itsekin ajattelemaan omia työtapojani. Senaatti-kiinteistöjen kohteissa on laaja työvalikoima, meidän tulee vähän väkisin tehtyä kaikkia niitä osa-alueita, joita Samun tutkintoon kuuluu. Jo nyt ollaan päästy aika monipuolisesti tekemään erilaisia hommia, Mikko sanoo.
– Ihan päästä päähän kaikkea. Viimeisimpänä ollaan tehty paljon lämpöhommia, esimerkiksi patteriverkon asennusta, Samu jatkaa.
Lämmitysjärjestelmien asentaminen onkin yksi putkiasentajan ammattitutkintoon kuuluvista neljästä tutkinnon osasta. Muut kolme ovat käyttövesi- ja viemärijärjestelmät, putkiston hitsaus sekä lvi-korjausrakentaminen. Ensimmäisen osan näyttö on tarkoitus antaa jo ennen kesälomia. Sen aiheena ovat käyttövesi- ja viemärijärjestelmät.
– Ensimmäinen näyttö tulee aika nopeasti, kun koulutus kuitenkin yhteensä kestää kolme vuotta. Mutta toisaalta esimerkiksi käyttövesi- ja viemäriasennuksissa käydään läpi samoja tekniikoita ja materiaaleja, joita lämpöpuolellakin käytetään, Mikko huolehtii.
– Hyvin se menee, Samu itse tietää.
Näytöt arvioidaan asteikolla yhdestä kolmeen. Kriteereinä ovat esimerkiksi työturvallisuusasioiden huomiointi sekä työkalujen ja materiaalien oikeanlainen ja säästeliäs käyttö.
Putkiasentaja pääsee sekä suunnittelemaan että itse toteuttamaan
ISS oli Samulle hyvinkin tuttu yritys jo ennen oppisopimusopiskelun alkua.
– Olin ollut ISS:llä kesätöissä haravoimassa, samoissa paikoissa, joissa nytkin pyörimme. Välillä on näkynyt ihan tuttuja talonmiehiä ja huoltohenkilöitä.
Myös rakennustyömailla Samu on ehtinyt tehdä kesätöitä. Isän kanssa on rakennettu kaksi taloa ja ainakin viittä parivaljakko on ollut remontoimassa.
– Tykkään tehdä ja rakentaa. Tässä työssä pääsee suunnittelemaan, miten jokin asia kannattaa tehdä, mikä on järkevää. Ja sitten pääsee itse vielä toteuttamaan. Talossa menee valtavia verkostoja. Se, miten talotekniikka toimii, on todella kiinnostavaa.
Haastavinta työssä on toistaiseksi ollut muistaa kaikki "miljoonat osat".
– Nyt muistan ne jo semihyvin, Samu toteaa.
– Putkimiehillä ammattikieli menee vähän ikärakenteen mukaan. Nuoremmat esimerkiksi puhuvat senteistä ja vanhemmat milleistä. Joku saattaa pyytää vain "satakuuskymppistä". Silloin on aika tärkeää tietää, mikä on mittayksikkö, Mikko kertoo.
Mikko, Samu ja muu Senaatin kohteissa työskentelevä ISS-tiimi jatkavat tiivistä yhteistyötä ainakin vuoden 2018 loppuun. Ehkä tiimiin silloin saadaan vastavalmistunut putkiasentaja Koponen. Voisiko opiskelija Koponen suositella tällaista etenemistä työelämään muillekin nuorille?
– Olin ihan hyvä peruskoulussa, kokeista tuli hyviä numeroita, mutta en jaksanut istua sisällä lukemassa. Tämä on paras mahdollinen koulu, minkä voi käydä, Samu päättää.
Kiinnostuitko oppisopimusopiskelusta?
Oppisopimuskoulutus on hyvä tapa vahvistaa ammatillista osaamista. Koulutus antaa valmiudet parempaan asiakaspalveluun sekä sujuvaan ja turvalliseen tekemiseen. Oppisopimuksella opiskelu kestää noin 1,5–2 vuotta. Hakuaika syksyn koulutusryhmiin päättyy 15. elokuuta. Lisätietoja koulutus@iss.fi tai Elli Velling p. 040 765 6408.