Siirry suoraan sisältöön
Siivoojasta palveluesimieheksi - Emina Goletic

Menestyvä tiimi vaatii esimiehen, joka tuntee alaisensa ja osaa samaistua heihin, uskoo palveluesimies Emina Goletic.

Sotaa karkuun Bosnia-Hertzegovinasta Suomeen 90-luvulla muuttanut Emina Goletic aloitti uudessa kotimaassaan siivoojan työt. Silloin syntyi myös haave.

– Tein siivousta hienossa asuinkiinteistössä. Ovesta tuli ulos pieni hauras vanhus. Hänen takanaan aukesi näkymä valtavaan kirjahyllyyn, joka oli täynnä kirjoja, nykyisin palveluesimiehenä ISS:llä työskentelevä Emina Goletic muistelee.

Goletic ajatteli, että eläkkeelle päästyään hänellä olisi pieni huoneisto, mutta iso kirjahylly ja aikaa lukea.

Nyt Goletic on ehtinyt tekemään yli 20-vuotisen uran ISS Palveluissa. Samalla myös kodin kirjahyllyt ovat täyttyneet niin dekkareista, klassikoista kuin kaunokirjallisuudesta. Hän on edennyt ISS:llä siivoojasta palveluesimieheksi, jolla on vastuullaan eri kohteita ja oma tiimi.

Omakohtainen kokemus alaisten hommista on auttanut esimiestyössä. Alaisiin samaistuminen on tärkeää.

– Muistan edelleen, miltä tuntui aloittaa työt. Olin aivan hukassa. Tein työt niin kuin olisin kotona siivonnut, Goletic naurahtaa.

Maahanmuuttajana Goleticilla on myös näkemys siitä, miten eri kulttuurien parissa tulisi työskennellä.

– Paras tapa on olla miettimättä liikaa työntekijän taustaa. Eri kulttuurit on hyvä tuntea, mutta silti pitäisi vaatia, että työntekijä tutustuu hänelle uuden työkulttuurin käytäntöihin ja noudattaa niitä työssään. Se auttaa häntä myös jatkossa, Goletic sanoo.

Goleticin tapana on puhua alaisilleen suomea, vaikka he eivät sitä täysin osaisi. Tämä auttaa alaisia oppimaan uutta kieltä.

– Työn kautta maahanmuuttajat pystyvät integroitumaan yhteiskuntaan, Goletic sanoo.

Goletic on oppinut puhumaan sujuvaa suomea lukemalla. Tuttuja ovat niin Waltarin Sinuhe egyptiläinen kuin Leena Lehtolaisen dekkarit.

– Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan, Goletic siteeraa ulkomuistista Anna Kareninan alkua.

Hän soveltaa samaa ajatusta leikkisästi siivousmaailmaan: Onnistuneet työpäivät ovat yleensä toistensa kaltaisia, mutta jokainen epäonnistunut päivä on epäonnistunut omalla tavallaan. Eikä kaikkia epäonnistumisia voi aina välttää. Siivousalalla esimiesjohtamisessa liiallinen perfektionismi voi vaikeuttaa työtä.

Goleticin mielestä tärkein asia esimiestyössä on henkilöstön tunteminen. Ihmisille tulisi etsiä sellaisia töitä, joissa he suoriutuvat parhaiten. Esimiehen tehtävä on kaivaa alaistensa parhaat puolet esiin.
 

Jos joku ongelma jää töiden jälkeen pyörimään mieleen, sitä ei kannata murehtia liikaa. Kun on nukkunut yön yli, ongelma ei yleensä enää tunnu niin isolta.


TYÖ Vastaa ISS Palveluissa siivouspalveluista useassa kohteessa.

KOULUTUS Siivousteknikon erikoisammattitutkinto (valmistuu kesäkuussa 2016), kotimaassaan Bosnia-Hertzegovinassa suorittanut lukiopohjaisen hallinnon ja johtamisen teknikon -tutkinnon.

TYÖKOKEMUS ISS:n palveluksessa yli 20 vuotta. Edennyt siivoojasta palveluesimieheksi.

HARRASTUKSET Lukeminen; kaunokirjallisuus ja dekkarit, pyöräily ja kuntoilu.


Vinkit

1. Suunnittele. Hyvät suunnitelmat auttavat monimutkaisessa ja koordinointia vaativassa työssä. Ensin on hyvä tehdä vuosisuunnitelma ja sen jälkeen edetä kuukausi-, viikko- ja päivätasolle. Seuraavaa viikkoa voi suunnitella jo edeltävänä perjantaina, niin maanantaina on helpompi palata työn ääreen.

2. Opi tuntemaan alaisesi. Esimiehen tehtävä on löytää alaistensa parhaat puolet – ja esimerkiksi sijoittaa työntekijät heille sopiviin työympäristöihin. Joillekin voi sopia sosiaalinen ympäristö, kun taas toiset haluavat työskennellä mieluiten yksin.

3. Kokoonnu. Eri kohteissa työskentelevän tiimin on hyvä kohdata esimerkiksi kuukausittaisissa palavereissa, joista kannattaa tehdä juhlallisia hetkiä työntekijöille. Tarjoilun lisäksi paikalle voi pyytää vierailevan tähden, kuten kouluttajan tai ylemmän esimiehen, mikä tekee kuukausipalaverista juhlallisen.

Liittyvät julkaisut