Syksyllä 2018 joukko rohkeita kiinteistön ylläpidon ammattilaisia aloitti uraauurtavan hankkeen – talotekniikan insinööriopinnot ISS:n tuella. Mitä insinööriohjelman opiskelijoille kuuluu nyt, kun opintoja on takana vuosi?
Mari Ahtola, Risto Ihanus ja Ilkka Määttä kuuluvat pilottijoukkoon. He ovat osa 30-henkistä ryhmää, joka ryhtyi marraskuussa 2018 opiskelemaan ISS:n ensimmäisessä insinööriohjelmassa.
– Ohjelma yhdistää firman toiveet, asiakastyön vaatimukset sekä oman innostuksen opiskeluun ja alalla kehittymiseen. Olen aiemmin suorittanut rakennusmestarin paperit ja lisäksi työn ohessa kiinteistö- ja tekniikan alan tutkintoja. Halusin kouluttautua syvemmin teknilliselle puolelle – osin senkin vuoksi, että tutkinnosta on etua tulevissa kilpailutuksissa. Kun kuulin insinööriopinnoista, ajattelin, että nyt voisi olla niille sopiva hetki, sillä lapseni ovat jo isoja, kertoo Mari, joka työskentelee kiinteistöhuollon palveluesimiehenä Tampereen alueella.
Risto istui edellisen kerran koulun penkillä parisen vuotta sitten suorittaessaan johtamisen erikoisammattitutkintoa työn ohessa. Hän uskoo, että insinöörin tutkinto voi myös raottaa uusia ovia ISS:n sisällä.
– Kuusi vuotta sitten tulin ISS:lle töihin putkimieheksi. Olen huomannut, että täällä on hyvät mahdollisuudet kehittyä ammatillisesti. Joihinkin tehtäviin vaaditaan lisää koulutusta, ja sitä tässä ollaan hankkimassa, toteaa Risto, joka toimii nyt kiinteistön ylläpitopalvelujen palveluesimiehenä Joensuussa.
Itä-Suomen puolella vaikuttaa myös kiinteistöhuollon aluepäällikkö Ilkka. Hänellä on alan kokemusta ISS:ltä sekä sen hankkimista yrityksistä yhteensä 28 vuotta.
– Erilaisia lyhyempiä kiinteistönhoidon koulutuksia olen suorittanut monia, mutta olen jo pitkään miettinyt, että jokin isompikin tutkinto olisi kiva käydä. Kun insinööriohjelma tuli hakuun, laitoin paperit liikkeelle – innolla mutta kauhunsekaisin tuntein. Tiesin, että ohjelma tulee olemaan työläs, Ilkka pohtii.
Opiskelu vaatii vastuuta ja säännöllisyyttä
Vuoden opintorupeaman jälkeen käsitys insinööriopintojen työläydestä ei ole ainakaan vähentynyt.
– Viime syksy meni enemmän tutustumiseen ja opiskelurytmin hakemiseen. Kevät oli sitten jo aika tiukka. Siinä tulivat mukaan matematiikat ja fysiikat ja muut, ja kuinka ollakaan, ne ovat päässeet hieman unohtumaan. Kouluvuosista on jo aika pitkä aika, naurahtaa Ilkka.
Hän korostaa, että opiskelu vaatii sopivaa rytmiä ja säännöllisyyttä. Joka viikko on tehtävä jotain, muuten tipahtaa kyydistä.
Risto vahvistaa opiskelutahdin olevan tiukka mutta vastaavan suurelta osin ennakko-odotuksia.
– Jo etukäteen oli odotettavissa, että töiden, opiskelun, arjen ja muun siviilielämän yhdistämisessä voi tulla sovittelemista. Ajan löytäminen kaikkeen tekemiseen on kyllä haaste. Asioita pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Aika opiskeluihin otetaan yleensä illasta ja viikonlopuista, kertoo Risto, jonka perheessä on kolme pientä lasta.
– Jokaisen täytyy ottaa vastuu omasta opiskelustaan ja huolehtia, että sille löytyy aikaa. Kukaan muu ei sitä tule antamaan. On vain päätettävä, että tietyt illat tai sunnuntait käytetään opintohommiin. Tämä ei onnistuisi ilman sataprosenttista tukea perheeltä, täydentää Mari.
Tukea tarvitaan myös työnantajalta. Talotekniikan insinööriopintojen koulutus on monimuotoista ja pitää sisällään erilaisten etä- ja verkko-opintojen lisäksi myös lähipäiviä.
– Järjestely on toimiva. Työn puolesta olen saanut aikaa osallistua lähipäiviin, ja verkkokurssit voi tehdä sellaisina kellonaikoina, jotka sopivat parhaiten omaan rytmiin, Risto kehuu.
Kun on vaikeaa, porukka auttaa
Sekä Mari, Ilkka että Risto nimeävät opintojensa suurimmaksi voimavaraksi ISS:n insinööriopiskelijoiden välisen yhteishengen ja konkreettisen avun.
– Opintoihin kuuluu paljon ryhmätöitä. Esimerkiksi Savo-Karjalan suunnalla meitä on neljä kaveria samassa ryhmässä, ja usein käy niin, että jokainen meistä on muita parempi jollain aihealueella. Siitä saa paljon apua. Ja syntyy siinä myös ryhmäpainetta – ei kehtaa laiskotella. Väitän, että jos kaikki lähtisivät puurtamaan näitä opintoja alusta asti yksin, se kävisi arkityön ohessa liian rankaksi. Ryhmänä tämä onnistuu, Ilkka sanoo.
Myös Mari ylistää insinööriopiskelijoiden tiimihenkeä.
– Olemme alkumetreiltä asti olleet yhtenäinen porukka. Meillä on esimerkiksi tosi vilkas WhatsApp-ryhmä, jossa keskustellaan opiskeluasioista ja paljon muustakin. Kukaan ei ole pihdannut omia osaamisiaan ja taitojaan. Joka tilanteessa, tehtävässä ja oppiaineessa löytyy joku, joka osaa auttaa – ja apua saa aina, kun sitä vaan pyytää, vahvistaa Mari.
Ensimmäiset valmistuvat keväällä 2021
Vahva yhteishenki auttaa osaltaan pitämään pilottijoukon opinnot aikataulussaan. Nopeimmat insinööriohjelman opiskelijat saanevat tutkinnon kokoon kesään 2021 mennessä, ja loputkin valmistuvat vuoden 2022 aikana.
Tulevista insinööriopinnoista haaveileville niin Marilla, Ristolla kuin Ilkallakin on sama neuvo: kannattaa olla rehellinen, kun peilaa motivaatiotaan muihin osallistumisvalmiuksiinsa ja elämäntilanteeseensa.
– Pitää ensin tehdä selväksi, että on valmis käyttämään aikaansa näihin opintoihin. Tämä on sekä osallistujalta että ISS:ltä iso satsaus. Leikkiin kannattaa lähteä vain, jos varmasti uskoo pystyvänsä siihen panostamaan, Ilkka linjaa.
Lue mistä insinööriohjelmassa on kyse
Lue tästä Joannan ja Jukan kokemuksia opintojen aloittamisesta