Turkulaisen uimahallin siisteydestä huolehtivat ISS:n siivoojat, jotka tuntevat talon käytävät läpikotaisin. Timanttinen tiimi saa kiitosta niin asiakkaalta kuin uimahallin kävijöiltä. Mikä on loistavan tiimin salaisuus?
Impivaaran uimahallin kahvihuoneessa käy vilinä. ISS:n siivoustiimin aamuvuorolaiset ovat lopettelemassa päivää, yhdellä on lounastauko ja kahvikone porisee. Puolen tunnin kuluttua uimahallin ovet aukeavat ja asiakkaat rientävät altaille. ISS:n siivoustiimi on saapunut paikalle jo aikaisin aamusta tekemään huoltotöitä. Joka perjantai allasalueille, pukuhuoneille, suihkuille ja saunoille tehdään perusteellinen viikkosiivous päivittäisen ylläpitosiivouksen lisäksi.
ISS:n palvelut jalkautuivat Impivaaran uimahalliin vuonna 2012 hallin peruskorjauksen aikoihin. Viime vuonna Turun kaupunki kilpailutti palveluita ja valitsi ISS:n jatkamaan palvelukumppanina I Impivaarassa. Uimahallia siivoaa nyt huipputiimi, joka on hioutunut yhteen ja löytänyt parhaat tavat toimia.
– Ammattimainen ote, pysyvä tiimi ja työn korkea laatu, Turun kaupungin tilapalvelukeskuksenpalvelusuunnittelija Eija Huttunen listaa ominaisuuksia, joiden ansiosta asiakas on tyytyväinen ISS:n siivoustiimiin.
– Täällä on tiimillä sellainen asenne, että kaikki auttavat aina toista. Ketään ei jätetä yksin. Se on tärkeää vuorotyössä, joka on fyysisesti haastavaa, kehuu ISS:n palveluesimies Anne Liirre-Perheenniemi tiimiään.
Tiimihenki syntyy avoimuuden avulla
Impivaarassa työskentelee 12 ISS:läistä. Siivoojat Markus Virtanen, Jouni Hietanen, Elina Lepik ja Jessica Nylund istuvat taukohuoneessa. Virtanen on päätynyt Impivaaraan töihin työharjoittelun kautta ja valmistuu pian Turun ammattikorkeakoulusta. Hietanen on ollut Impivaarassa reilut viisi vuotta, Lepik tasan viisi. Nylundilla on takanaan kolme vuotta impivaaralaisena.
Ensimmäiset ISS:läiset aloittavat työvuoronsa arkena uimahallilla kello kuusi ja viimeiset sulkevat ovet takanaan keskiyöllä. Työssä motivoi tulos, jonka näkee jatkuvasti ympärillään. Uimahallia siivotaan parhaimpia käytäntöjä hyödyntäen.
– Jos jokin kohta jää hoitamatta, sen kyllä huomaa täällä. Meillä on käytössä tiimille yhteinen kalenteri, johon merkitään tehdyt työt, joista seuraava vuoroon tuleva voi saumatta jatkaa, kertoo Nylund.
Työtä tehdään joustavasti yksin, pareittain ja tiimeissä. Fyysisesti vaativa työ onnistuu tiimityöllä ja lujittaa siten yhteen hiileen puhaltamista. Tiimihenkeä pidetään yllä avoimen keskustelukulttuurin ja huumorin avulla.
– Meillä tulevat kaikki hyvin toimeen. Sosiaalisuus ja porukassa tekeminen ovat työn ehdottomia hyviä puolia, Virtanen miettii.
– Täällä voi sanoa, jos on huono päivä. Muut ymmärtävät sen eivätkä sitten vitsaile niin paljon, Lepik sanoo.
Uudet ISS:läiset otetaan Impivaarassa avoimin sylin vastaan. Tiimiläiset peräänkuuluttavat rehellisyyttä ja avoimuutta avaimina tiimin toimivuuteen.
– Uudet otetaan aina innolla mukaan porukkaan. Aluksi jokainen eksyy tänne, joten uusia myös ohjataan oikeaan suuntaan, Nylund kertoo.
Turvalliset tilat itselle ja asiakkaille
Aina kun talossa on asiakkaita, on paikalla myös ISS:läisiä. Asiakaspalvelulla on iso rooli työnkuvassa allaspinta-alaltaan Suomen suurimmassa uimahallissa. Uimahallissa asiakaspalvelu vaatii erityistä sensitiivisyyttä, sillä siivoojat ovat läsnä kaikkialla. Pukuhuoneissa, suihkutiloissa, aulassa ja allasalueella.
– Me kuulumme talon henkilökuntaan siinä missä muutkin. Kuljemme ympäri taloa jatkuvasti, joten tunnemme sen myös hyvin. Opastamme esimerkiksi asiakkaita oikeisiin paikkoihin, Nylund kertoo.
Työn arjessa korostuu asiakaspalvelun lisäksi työturvallisuus. Siivoojat kulkevat märkä- ja kuivatilojen väliä ahkeraan, mikä vaatii varusteiden vaihtamista ja tarkkuutta askeliin.
– On turvakengät, hengityssuojat ja kunnon välineet, joiden ansiosta työn voi tehdä turvallisesti, Nylund pohtii.
Kunnollisten työvälineiden lisäksi tiimillä on iso rooli turvallisuuden takaamisessa: tuntijako on suunniteltu niin, että työt saadaan turvallisesti ja laadukkaasti tehtyä. Se on osoitus siitä, kuinka yhteen hioutunut tiimi on ja kuinka hyvin se ymmärtää talon tarpeet.
– Teemme työtä kuin itseä varten. Tässä työssä oman kädenjäljen näkee jatkuvasti ja siitä haluaa olla ylpeä, Nylund kertoo.