Siirry suoraan sisältöön
”Töissä oppii paljon enemmän kuin koulun penkillä”

ISS Palveluiden nuorin oppisopimusopiskelija Samu Koponen on kartuttanut ammattitaitoaan Senaatti-kiinteistöjen kohteissa. Tekemällä oppiminen sopii nuorelle miehelle, joka tarttuu mielellään tuumasta toimeen.

Viimeisiä kesälomapäiviään viettävä Samu Koponen, 18, kurvaa pienellä Audillaan parkkipaikalle. Hän on juuri viettänyt aamupäivän ISS:n pääkonttorilla, jossa hän käy aika ajoin keskustelemassa oppisopimuskoulutuksestaan koulutuspäällikön ja työnjohtajan kanssa.

Keskustelut ovat tärkeitä, sillä Samun oppisopimus on erityinen: hän on ensimmäinen oppisopimusopiskelija, joka on aloittanut opinnot ISS Palveluilla heti peruskoulun jälkeen. Samu on mukana pilottihankkeessa, jossa hän suorittaa nuorisoasteen perustutkintoa.

– Nyt testataan, kuinka hyvin näin nuoren henkilön kouluttaminen oppisopimuksen avulla onnistuu. Uskon, että jatkossa ISS:llä työskentelee enemmän suoraan peruskoulupohjalta ponnistaneita oppisopimusopiskelijoita, Samu sanoo.

Aidoissa kohteissa työskennellessä työkokemusta kertyy rutkasti enemmän kuin ammattikoulun penkillä, mitä Samu pitää pelkästään positiivisena asiana.

– Jos kaikki alaan liittyvä oppiminen tapahtuisi koulussa, olisin ihan hukassa työmaalla. Töitä tekemällä olen oppinut suurimman osan taidoistani. Jotta saan tutkintotodistuksen, minun täytyy kuitenkin käydä kurssit ja suorittaa näyttökokeet. Ikään kuin näyttää, että kyllä minä osaan tämän.

TöISSä-lehdessä kerrottiin Samun oppisopimuskokeilusta viimeksi 1,5 vuotta sitten, kun hän oli juuri astunut ISS:n palvelukseen. Mitä Samulle kuuluu nyt?

Ikäeroa ei huomaa töitä tehdessä

Samu sai alun perin vihiä pilottihankkeesta kiinteistöpäällikkönä työskentelevältä isältään. Hän innostui ajatuksesta, haki ISS:lle ja sai paikan.

– Alussa epäilytti, miten työkaverit suhtautuvat, kun tulin suoraan peruskoulusta työmaalle. He eivät tienneet minusta mitään, eikä heillä ollut aiemmin ollut näin nuorta työkaveria. Olen kuitenkin todella oma-aloitteinen ja opin nopeasti, joten he ottivat minut hyvin vastaan, muistelee Samu tuntemuksiaan oppisopimusjakson alkupuolelta.

Nyt Samu kuuluu jo remmiin ja kulkee muiden putkiasentajien mukana Senaatti-kiinteistöjen kohteesta toiseen.

– Olen meidän 10-henkisessä tiimissä nuorin, totta kai, mutta olemme silti samalla aaltopituudella. En ole edes kaivannut omanikäistäni seuraa. On vain mukavaa, että työ ja vapaa-aika pysyvät erillään.

Putkiasentajan työn monipuolisuus yllätti

Oppisopimusjakson alussa työtehtävät olivat pitkälti muiden putkiasentajien työn seuraamista ja pieniä avustavia töitä, mutta vähitellen vastuu on lisääntynyt. Nykyään Samu toimii kollegoidensa työparina ja asentaa näppärästi wc-istuimet, vesihanat ja suihkut.

– Alussa oli hieman tylsää, kun vain ojentelin työkaluja. Toki tiesin, että jossain vaiheessa pääsen myös itse työskentelemään.

Kärsivällisyys kannatti, sillä ajan myötä Samu on ansainnut kollegoidensa luottamuksen aidolla kiinnostuksellaan työtä kohtaan ja jatkuvasti kehittyvillä taidoillaan.

Vaikka Samulla ei juuri ollut ennakkokäsitystä putkiasentajan työstä opintoja aloittaessaan, on työn monipuolisuus yllättänyt positiivisesti.

– Putkiasentaja asentaa kaikki vedellä toimivat jutut, kuten patterit, suihkutilat ja pumput. Jos on vesivuotoja, korjaamme ne. Putkiasentaja kutsutaan paikalle myös, kun viemäri on tukossa tai talo ei lämpene kunnolla, Samu avaa työnkuvaansa.

Myös asiakaspalvelu on kiinteä osa putkimiehen työtä, minkä vuoksi se on Samun seuraavan näyttökokeen aiheena. Kokeessa hän saattaa päästä esimerkiksi tiedottamaan vesikatkosta talon asukkaille ja vastaamaan heidän kysymyksiinsä.

Valmistuminen häämöttää

Kolmannen oppisopimusvuoden alussa valmistuminen kutkuttaa jo mielessä. Vaikka tekemällä oppiminen on ollut erittäin mieluinen oppimistapa, odottaa Samu jo innolla opintojen jälkeistä elämää.

– Tulevaisuudessa haluaisin suorittaa ammattitutkinnon, joka on perustutkintoa laajempi ja vaativampi. Toivoisin myös, että saisin jatkaa ISS:llä, sillä tunnen talon tavat ja osaan toimia niiden mukaan.

Vaikka pilottihanke on toisinaan vaatinut asioiden sumplimista koulun ja työpaikan välillä, on kaikki lopulta sujunut erinomaisesti. Samun sanoin “nyt näyttää jo hyvältä, kun ollaan loppusuoralla”.

Teksti: Hanna Leino
Kuvat: Johanna Taskinen

Lue myös ISS.fi: Oppisopimusviikko käynnissä – ISS kumppanina

Liittyvät julkaisut