Siirry suoraan sisältöön
”Töissä pitää olla hauskaa!”

”Kun on ollut näin kauan töissä, on helppoa tietää kenelle soittaa. Enemmänkin pitäisi käyttää hyväksi semmoista senioriteettia, kokemusta. Nuorten ja vanhempien pitäisi osata hyödyntää osaamistaan ristiin. Seuraaja saa kyllä soittaa edelleen, jos tulee jotain kysyttävää”, kertoo Marja Salmelin, joka viihtyi 40 vuotta samassa työpaikassa.

Marja Salmelin, 68, käy päivittäin kuntosalilla ja suunnittelee jo kesän puutarhaviljelyksiä. Suuri haave italian kielen opinnoista saattaa toteutua pian, ja ehkä tulevaisuudessa olisi mukava asua hetki Roomassa roomalaisena. Nyt on aikaa toteuttaa haaveita.

Viwi, löytökoira Virosta, alkaa tottua ajatukseen, että Marja onkin kotona melkein koko päivän. Ja niin alkaa Marjakin, joka jäi eläkkeelle ISS:n myynnin projektipäällikön tehtävistä vuodenvaihteessa. Koko työura vierähti käytännössä samassa työpaikassa.

– Opiskelin kodin teknologiaa Helsingin yliopistossa 70-luvulla ja vannotin opiskelukaverille, että siivousalalle en lähde ikinä. Sitten lehdessä oli ilmoitus siivouspäällikön tehtävästä, Marja nauraa nyt.

Mikä sai Marja Salmelinin viihtymään työssään 40 vuotta? Antaa hänen kertoa tarinansa.

1. Ylpeys omasta osaamisesta

”Aloitin työt Otaniemen hoitokunnassa elokuussa 1976. Sain oman työhuoneen, kuten aikaan kuului. Seiniä koristivat myöhemmin lasten piirustukset. Tunne oli hieno, kun puhelin soi ja pystyin antamaan oikean vastauksen.

Aluksi vastasin Otaniemen alueen siivouksesta. Olimme edelläkävijöitä ja saimme paljon vieraita ulkomaita myöten ihailemaan siivoustamme. Rakastin aluetta paljon. Edelleenkin ajan välillä autolla sitä kautta, koska haluan nähdä mitä siellä tapahtuu.

Nykypäivänä ei ehkä enää olisi mahdollista tehdä näin pitkää uraa käytännössä samassa työpaikassa. Eivätkä ihmiset enää haluakaan olla samassa paikassa koko ajan.

Otaniemen hoitokunnasta tuli Uudenmaan rakennuspiiri vuonna 1986, sitten se siirtyi Engelin kiinteistöpalveluille 1995. Työpaikkani siirtyi Otaniemestä pois vasta 2000-luvun vaihteessa. Urallani etenin virkamiehestä myynnin henkilöksi. ISS:n palvelukseen tulin 2004, kun ISS ja Engel yhdistyivät.”

2. Hiljainen tieto tulee kokemuksen kautta

”Kun on ollut näin kauan töissä, on helppoa tietää kenelle soittaa. Enemmänkin pitäisi käyttää hyväksi semmoista senioriteettia, kokemusta. Nuorten ja vanhempien pitäisi osata hyödyntää osaamistaan ristiin. Seuraaja saa kyllä soittaa edelleen, jos tulee jotain kysyttävää.

Työkulttuuri on muuttunut 40 vuodessa aika paljon. Aikaisemmin oli kirjoituskone ja sihteereitä, jotka osasivat kirjoittaa tosi taitavasti. Viime vuosina älypuhelimilla hoitui kaikki.”

3. Ihmiset olivat työn suola

”Kaikista eniten surettaa eläkkeelle jäämisessä se, että työkaverit jäävät päivittäisestä yhteydestä. Ihmiset ovat olleet työn suola. Ja tietysti töissä pitäisi olla hauskaa!

Olen aina halunnut jakaa töissä kaiken, mitä olen tehnyt. Mielestäni on turhaa tehdä asioita uudestaan ja uudestaan.”

4. Ei rakettitiedettä, mutta turvaa

”Työhän ei ole ollut mitään rakettitiedettä, mutta se on perustekemistä, turvallisuutta ja olosuhteita kiinteistöissä. Nämä ovat ihmisille tärkeitä asioita ja tekevät työstä merkityksellistä. Minähän olen itse tosi ratkaisukeskeinen, en varmaan näe ongelmia. Ei tule sellaisia tilanteita, että pitäisi hakata päätä seinään.”

5. Työ itsessään on arvokasta

”Työ on ollut arkea jo lapsuudessani maalaistalossa Perniössä. Työn tekeminen itsessään on jo arvo. Esimerkiksi äitiyslomalta halusin palata nopeasti aina töihin. Ajatus eläkkeelle jäämisestä kauhistutti ja siksi siirsin eläkkeelle lähtöä pitkään.

Haluaisin olla yhteiskunnalle hyödyllinen edelleen. Verta luovutan säännöllisesti ja se on tapani tehdä hyväntekeväisyyttä.

Ystävä neuvoi, että eläkeläisen kannattaa tehdä viikostaan vaihteleva. Arkipäivien ja viikonlopun pitäisi erottua toisistaan. Mielestäni se oli hyvä neuvo.”

Kuka?


Marja Salmelin, 68 v
Perhe: mies Jukka Ristaniemi, lapset Eetu, 30, Eemil, 28 ja Eerik, 25 sekä Viwi-koira, 11
Asuu Espoon Nöykkiössä
Harrastaa liikuntaa, puutarhanhoitoa, marjastusta ja kulttuuria

Liittyvät julkaisut