Kolmetoista vuotta ISS:llä työskennellyt Miran Rausio suorittaa Turun ammattikorkeakoulussa jo neljättä tutkintoaan. Opintoihin liittyvä harjoittelu vei nuoren miehen maailman toiselle laidalle ISS Uuteen-Seelantiin. Miran kertoo TöISSä-digikanavan lukijoille työstään ja suunnitelmistaan sekä mielenkiintoisia seikkoja Uudesta-Seelannista.
Mitä olet opiskellut?
Suoritan parhaillaan kansainvälisen liiketalouden opintoja eli BBA-tutkintoa Turun Ammattikorkeakoulussa. Olen työskennellyt ISS:llä kolmetoista vuotta ja suorittanut puhtausalan erikoisammattitutkinnot sekä taloushallinnon ammattitutkinnon opinnot, joten liiketalous oli looginen jatko opiskeluille.
Liiketalouden opinnoista on takana kaksi vuotta, syksyllä alkaa viimeinen vuosi. Tämä työharjoittelu on osa opintokokonaisuutta. Koska opinnot suoritetaan kokonaan englanniksi, halusin suorittaa harjoittelun maassa, jossa pääsen vahvistamaan kielitaitoani entisestään. Uusi-Seelanti oli alusta alkaen ykkösvaihtoehto, sillä näin kauas ei tule muuten niin helposti lähdettyä.
Mitä kaikkea nykyinen työsi pitää sisällään?
Työskentelen pääsääntöisesti ISS:n pääkonttorilla Aucklandissa. Aluksi toimin jokaisen Senior Customer Services Managerin kanssa ja tutustuin asiakaskenttään sekä työntekijöihin. Tarkoituksenani on tarkastella työtapoja, oppia uutta ja tarjota vaihtoehtoja.
Pari viikkoa sitten siirryin työskentelemään HSEQ-päällikön (Health, Safety, Environment & Quality) kanssa, koska yksikössä kaivattiin apua mittavaan auditointiprojektiin. Näillä näkymin työskentelen auditoinnin parissa loppuajan. Auditoinnin tarkoituksena on tehdä sisäisiä tarkastuksia ja varmistaa, että käytännöt toimivat kentällä sovitun mukaisesti.
Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Opintovapaani ISS:ltä jatkuu kesään 2018 asti, johon mennessä minun on tarkoitus valmistua BBA-linjalta. ISS Management Trainee -ohjelma on yksi vaihtoehto, ja aionkin pyrkiä siihen opintojeni jälkeen. Toki aion myös seurata ISS:llä avautuvia työpaikkoja, sillä joka tapauksessa haluan jatkaa uraani ISS:llä.
Miranin työpäiväkirja
Pyysimme Mirania pitämään viikon ajan päiväkirjaa työpäivistään.
Maanantai
Lennämme varhain aamulla Aucklandista pääkaupunkiin Wellingtoniin. Tarkoitus on kiertää kahtena päivänä ISS:n asiakaskohteita ja varmistaa, että kaikkia määräyksiä ja ohjeita noudatetaan. Ennen kierrosta kertaan AEP-auditoinnin (Accredited Employer Program) vaatimuksia ja teen tarkistuslistoja. Aamupäivällä käymme tarkastamassa Uuden-Seelannin kansallismuseo Te Papan. Lounaan jälkeen on vuorossa Weltecin (Wellington Institute of Technology) auditointi.
Tiistai
Tänään jatkamme ISS:n kohteiden auditointia. Aloitamme klo 8 MSD:stä (Ministry of Social Development) ja jatkamme sieltä Whitireia-kampukselle. Myös Whitireia on tekniikan alan instituutti.
Lounaan jälkeen iltapäivällä käymme Westpac-stadionilla ennen kuin lennämme illansuussa takaisin Aucklandiin.
Keskiviikko
ISS on mukana Jobfest-messuilla Aucklandin Vodafone-messukeskuksessa. Kaikille avoin tapahtuma on suunnattu ensisijaisesti nuorille opiskelijoille. Jobfest on ISS:lle oivallinen tilaisuus verkostoitua ja lisätä yrityksen tunnettavuutta!
Torstai
Aamulla laadin yhteenvedon Wellingtonissa tehdyistä auditoinneista. Klo 10 tapaan ISS:n tavarantoimittajan, BUNZL:n. Täällä yritysten välinen yhteistyö ei ole samoissa mitoissa kuin Suomessa, ja tarkoituksena onkin saada toimintatapoja ja kommunikaatiota yritysten välillä parannettua. Päivällä pidämme palaverin seuraavan viikon aikatauluista ja tapahtumista. ISS Australiasta on tulossa avuksemme kaksi manageria, joiden kanssa tulen työskentelemään.
Perjantai
Vietän koko päivän aamuseitsemästä alkaen Aucklandin suurimmassa kauppakeskuksessa Sylvia Parkissa. Kohde-esimies on lomalla, joten teen kohteessa laadun tarkistuksia ja laadin työvuorolistoja. Lisäksi teen hienosäätöjä uudistamiini tuntilistoihin, jotka on otettu käyttöön koko pohjoissaarella.
Miten uusiseelantilainen työkulttuuri eroaa suomalaisesta?
"Työkulttuurit eroavat melkoisesti Suomen ja Uuden-Seelannin välillä. Työaikaan suhtaudutaan eri tavalla, ja täällä tehdään usein huomattavasti pidempää päivää kuin Suomessa. Siitä huolimatta työnteko on täällä rennompaa. Tehokkuus ei kuitenkaan kärsi. Yksi selkeä ero on myös käytettävissä olevissa järjestelmissä ja ohjelmissa: moni asia tehdään täällä manuaalisesti, koska toiminta on vielä kohtalaisen pientä."
Miten uusiseelantilainen palvelukulttuuri eroaa suomalaisesta?
"Palvelukulttuuri eroaa jonkin verran suomalaisesta. Palvelutaso on täällä korkeampi ja laatuvaatimukset kovat. Silti siivoustyöt halutaan tehtävän lähes poikkeuksetta ilta- ja yöaikaan. Siivouksen arvostus ei ole läheskään Suomen tasolla, ja tästä aiheutuu rekrytointiongelmia."
Miten uusiseelantilainen työturvallisuuskulttuuri eroaa suomalaisesta?
"Työturvallisuuskulttuuri on Uudessa-Seelannissa vastaavanlainen kuin Suomessa. Tähän vaikuttaa muun muassa lakien kiristyminen vuosi sitten maassa tapahtuneen vakavan tapaturman vuoksi. ISS:n toiminnassa turvallisuusasiat korostuvat täällä jopa enemmän kuin Suomessa, tosin kentällä esiintyy ongelmia, kun ohjeita ei aina noudateta. Täällä tarvitaankin mielestäni enemmän valvontaa kuin Suomessa, koska koulutustaso ei ole yhtä korkea."
Teksti: Kaisa-Leena Laine
Kuvat: Miran Rausio
Lue myös: ISS avasi ovet kansainväliselle uralle