Motivaatio, avoimuus ja kärsivällisyys. Siinä kolmen kärki, jonka ISS:n People & Culture -johtaja Sari Suono-Rasehorn mainitsee, kun aiheena on urapolun rakentaminen. ISS on kartoittanut talon sisäistä liikkuvuutta ja urapolkuja yhdessä OnWorkin kanssa.
ISS:llä samasta positiosta aloittavat henkilöt voivat päätyä hyvinkin erilaisille urapoluille. Siitä on kiittäminen avointa kulttuuria kouluttautumisen ja talon sisäisen liikkuvuuden suhteen. People & Culture -yksikköä vetävä, henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn korostaa myös oman motivaation merkitystä urapolun rakentamisessa.
– Esimerkiksi kehityskeskusteluissa kannattaa nostaa esiin omat uratoiveet ja esimiehen kanssa yhdessä miettiä, mitä pitäisi tehdä, jotta muutos olisi mahdollista. Esimiesten vastuulla on ohjata eteenpäin, Suono-Rasehorn toteaa.
ISS:llä on kartoitettu työntekijöiden liikkuvuutta ja urapolkujen rakentumista yhteistyössä OnWorkin kanssa. Kartoitustyö tekee näkyväksi datan avulla ne urapolut, jotka useimmiten toteutuvat, ja antaa avaimia koulutusten kohdentamiseen sekä talon sisäisen liikkuvuuden kehittämiseen yhä paremmaksi.
– Tarkoitus on analytiikan keinoin löytää ja ymmärtää tekijöitä, jotka lisäävät vaihtuvuutta ja poissaoloja, sekä katsoa myös urakiertoa: miten ne ihmiset, jotka pysyvät talossa, liikkuvat tehtävistä toiseen, OnWorkin Tatu Westling kertoo.
–Our People Survey -kyselyssä on tullut esiin, ettei henkilöstömme tiedä tarpeeksi talon tarjoamista urapoluista ja erilaisista mahdollisuuksista. Kartoitamme nyt työntekijöiden liikkuvuutta, jotta voimme ymmärtää, millaisista toimenkuvista liikutaan mihinkin, Suono-Rasehorn kertoo.
Kokemus auttaa löytämään oman jutun
Avointen työpaikkojen seuraaminen ISS:n avointen työpaikkojen portaalissa, sekä avoimuus koulutusmahdollisuuksia kohtaan ovat hyviä lähtökohtia talon sisällä liikkumiselle.
– Eteneminen vaatii kärsivällisyyttä. Kukaan ei ole kuukaudessa valmis vaihtamaan toimenkuvasta toiseen. On myös hyvä ymmärtää, ettei nopeasti eteneminen ole itsessään arvokasta. Vie aikaa ymmärtää toimenkuvaa ja sen vaikutusta.
Myös omasta työstään voi etsiä kehittymisen paikkoja ottamalla lisää vastuuta.
– Esimerkiksi esimiesvastuuta voi hakea erilaisten projektien kautta. Ennen kuin on tehnyt jotain työtä, ei voi tietää, onko se itselle se oma juttu, Suono-Rasehorn pohtii.
Urapolut talon sisällä sitouttavat osaajia
Urapolkujen kartoittaminen auttaa ISS:ää paitsi kohdentamaan koulutuksia, myös sitouttamaan osaajia.
– Jatkuva uusien osaajien löytäminen tulee yleensä paljon kalliimmaksi kuin nykyisten osaajien pitäminen tyytyväisenä. Suunnitellut urapolut ja niiden tekeminen näkyväksi auttavat yrityksiä sitouttamaan osaajia, OnWorkin Tatu Westling toteaa.
Työntekijöille suunnitellut urapolut avaavat silmiä ISS:n tarjoamille mahdollisuuksille.
– Se, että omasta työstä voi edetä tai siirtyä toisenlaisiin tehtäviin, motivoi monia. Meillä sekä asiantuntijat että siivoojat voivat löytää mitä erilaisempia vaihtoehtoja oman uran luomiseen, jos siihen löytyy itseltä tahtoa, Suono-Rasehorn summaa.
Lue Sonja Takalan urapolusta kokousemännästä Key Account Manageriksi