Jyväskyläläinen kiinteistönhoitaja Tomi Raatikainen on vastuussa kokonaisesta korttelista. Iso vastuu motivoi Raatikaista oppimaan uutta joka päivä. Senaatti-kiinteistöt palkitsi Raatikaisen vedenkulutusta pienentävän innovaation kehittämisestä.
Tammikuun pakkaset ovat peittäneet Jyväskylän poliisitalon katon lumella ja jäällä. Ympärillä aukeava kortteli koostuu poliisi- ja oikeustalon rakennuksista. Tomi Raatikainen tuntee mittavan korttelin kuin omat taskunsa. Hän on kiinteistönhoitaja, jolla on pääsy rakennusten jokaiseen nurkkaan, aina katolta käräjähuoneisiin, poliisin putkaan ja omaan etävalvomoonsa.
– Hoidan näitä taloja kuin omiani. Viihdyn täällä hyvin töissä, koska saan oikeasti tehdä hommia ja minuun luotetaan. Tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi.
Ennen kuin Raatikainen päätyi poliisitalon kiinteistönhoitajaksi, hän ehti koluta useita Jyväskylän kiinteistöjä.
Lumitöistä kiinteistönhoitajaksi
Vuonna 2002 Raatikainen etsi uutta työtä. Luminen talvi teki tilaa uusille lumityöläisille, joten Raatikainen alkoi kiertää talojen pihoja ja kattoja lunta luoden. Lumen loputtua Raatikainen siirtyi ISS:n omistamaan Talokeskukseen töihin ja kiinteistönhoitajaksi kerrostaloon. Oppi siirtyi Raatikaiselle vanhemmalta kollegalta. Varsinaisen koulutuksen Raatikainen hankki oltuaan jo vuosia alalla.
Kun Raatikainen oli todistanut kykynsä, hän sai piiriinsä lisää taloja. Lopulta kapeat kerrostaloraput vaihtuivat ostoskeskuksiin ja Raatikainen sai enemmän haasteita. Haasteet sen kun lisääntyivät, kun Raatikainen siirtyi Senaatti-kiinteistöjen kohteeseen poliisitalolle.
Uuden oppiminen motivoi
Raatikaisen päivät alkavat usein kello seitsemän. Siinä vaiheessa hän harvoin tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Puhelinsoitot ja hälyttävät koneistot vievät Raatikaista rakennuksesta toiseen niin usein, että päivän aikana kävelykilometrejä voi kertyä lähemmäs kymmenen. Aluksi matkaa kertyi kiertoreittien ja eksymisen takia. Nyt Raatikainen osaa kaikki oikoreitit. Takana on neljä vuotta töitä poliisi -ja oikeustalolla.
Tie etävalvomoon kulkee sisäpihan, työmaan ja parkkihallin läpi. Raatikainen on purkutöistä innoissaan, vaikka sen takia hänen etävalvomonsa onkin lähes eristyksissä työmaan keskellä.
– Täällä remontoidaan koko ajan. Kun yksi loppuu, toinen alkaa. Olen päässyt tutustumaan talotekniikkaan syvällisemmin remonttien ansiosta. Kun on mukana rakentamassa tekniikkaa, oppii tuntemaan taloa ihan toisella tavalla.
Uuden oppiminen motivoi Raatikaista. Joskus työpäivät venyvät kotisohvalle asti, kun kiinteistönhoitaja ottaa töitä kotiin mukaan ja opettelee uusien järjestelmien käyttöä. Utelias asenne on tuonut Raatikaiselle myös palkinnon. Senaatti-kiinteistöt palkitsi 3.11.2016 kiinteistönhoitokokouksen yhteydessä Raatikaisen esimerkillisestä toiminnasta oikeus- ja poliisitalon vedenkulutuksen pienentämiseksi. Tehtyjen asennustöiden jälkeen kohteen vedenkulutus on vuositasolla puolittunut. Asennusten takaisinmaksuaika oli noin kuukausi.
Palkitsemalla hyvästä suorituksesta Senaatti-kiinteistöt haluaa kannustaa koko kiinteistön hoitohenkilökuntaa aktiivisesti etsimään ja ideoimaan energian- ja vedenkulutuksen säästökohteita kiinteistöissään.
– Palkinto oli yllätys, sillä teemme jatkuvasti töitä energiankulutuksen vähentämiseksi. Nyt olen panostanut sisäilmaolosuhteiden laadun parantamiseen ja niiden ymmärtämiseen. Haluan oppia ilmastoinnista enemmän. Remonttien ansiosta olen päässyt mukaan seuraamaan ilmastointikoneiden asennusta.
Raatikainen haalii uutta tietoa minkä ehtii. Vapaa-ajallakin kiinteistönhoitaja saattaa pohtia millaisia ratkaisuja eri kiinteistöissä on tehty. Uteliaisuudelle ja uuden oppimiselle ei näy loppua.
Oman työn herra
Etävalvomossa on kahdella eri näytöllä auki kaksi eri järjestelmää, joilla voi valvoa ja hallinnoida uudempia ja vanhoja koneita. Työkavereita ei koneiden lisäksi ole, mutta se ei Raatikaista haittaa, päinvastoin. Tämä on Raatikaisen oma valtakunta.
Raatikainen navigoi tottuneesti järjestelmästä toiseen. Konehuoneessa hän tuntee jokaisen laitteen kiukunaiheen ja osaa myös ennakoida tilanteita. Kun säät vaihtuvat nollakeleistä paukkupakkasiin, ilmastointikoneet ja lämmönjakelu voivat aiheuttaa haasteita. Jos sähköt katkeavat, viemäri tulvii tai katolta tulee liian kylmää jäähdytysvettä, Raatikainen soitetaan paikalle. Viikon ajan kuukaudesta Raatikainen päivystää. Silloin ei ole asiaa hiihtoladulle lasten kanssa, sillä kohteeseen pitää päästä nopeasti.
Tasapaino vapaa-ajan ja työn välillä on Raatikaiselle tärkeää. Oman työnsä herrana kiinteistönhoitaja tietää, milloin pitää nukkua enemmän ja milloin työpäivää kannattaa venyttää.
– Kun kovalevy alkaa täyttyä, otan kunnon lepopäiviä. Sitten jaksaa tehdä työnsä kunnolla.
Kiinteistönhoitajan 3 hyvää ominaisuutta
Uteliaisuus. Uteliaisuus työtä kohtaan auttaa ymmärtämään, miten koneet ja teknologia toimivat.
Innostus työhön. Aito innostus välittyy työn jäljessä. Asioiden toimintaperiaatteet on helpompi oppia, kun on erittäin kiinnostunut työstään.
Halu oppia uutta. Työssä pyritään aina eteenpäin, joten halu oppia uutta on tärkeää. Kiinteistönhoitajan työ muuttuu kiinteistöjen muuttuessa.
Teksti: Eveliina Salomaa
Kuvat: Emilia Kangasluoma