ISS panostaa voimakkaasti innovaatio- ja digitalisaatiokehitykseen, sillä niiden avulla muokataan toimialan tulevaisuutta. Yksi kehitystyön tavoitteista on raivata automaation avulla enemmän aikaa henkilöstölle ja asiakkaille. Automaatio onkin ISS:llä jo osa arkea ja tulevaisuudessa entistä vahvemmin kaikessa mukana.
ISS:n digitalisaatiokehityksen yksi ensimmäisistä ja varhaisimmista hankkeista ovat ohjelmistorobotit, joita ISS:llä on Suomessa käytössä jo yli 20. Ohjelmistorobotit automatisoivat tietotyön rutiinitehtäviä ja vapauttavat ISS:läisten aikaa mielekkäämmille, ajattelua ja luovuutta vaativille työtehtäville.
Ohjelmistorobotti Nisse käsitteli viime vuonna yli 10 000 muistiotositepyyntöä, mikä säästi hallinnollista työaikaa yli sata tuntia kuukaudessa. StarttISS puolestaan avustaa uusien ISS:läisten työvaatteiden, kulkutunnisteiden, työkalujen ja tarvittavien käyttöoikeuksien tilaamisessa.
Molemmat ovat ISS:llä käytössä olevia ohjelmistorobotteja, jotka automatisoivat hallinnollisia työtehtäviä tietotyössä.
– Ohjelmistorobotiikka eli RPA on teknologia, joka kykenee suorittamaan säännönmukaisia ja toistuvia tehtäviä tietojärjestelmien sisällä. Sitä ei tule sekoittaa perinteiseen robotiikkaan, joka voi tarkoittaa esimerkiksi teollisuudessa käytettävää käsivarsirobottia, kertoo ISS:n Head of Functional IT Roni Luminto.
Automaation toteuttamiseen on erilaisia teknologioita, kuten juuri ohjelmistorobotiikka, tekoäly ja järjestelmäintegraatiot. Siinä missä ohjelmistorobotti osaa tehdä vain sille valmiiksi määriteltyjä säännönmukaisia toimintoja, tekoäly kykenee sitä luovempiin, älykkyyttä vaativiin tehtäviin.
Robotin opettamiseen tarvitaan ihmistä, mutta sen jälkeen työntekijöiden aikaa vapautuu manuaalisia töitä mielekkäämpiin ja vaativampiin työtehtäviin. Ohjelmistorobotit säästävät ihmisten työaikaa sellaisissa rutiininomaisissa tehtävissä, jotka eivät vaadi suurempaa ajattelua.
– Automatisoimalla prosesseja helpotamme esihenkilöiden ja tukiyksiköiden arkea ja kevennämme hallinnollisten tehtävien määrää. Säästämme työaikaa ja rahaa, sillä ohjelmistorobotilla on pystytty korvaamaan esimerkiksi taloushallinnon ulkoistuskumppanin tehtäviä.
ISS:llä Suomi on ohjelmistorobotiikan hyödyntämisen kärkimaa
ISS:n maista Suomi on kulkenut ohjelmistorobotiikan käyttöönotossa ja kehittämisessä eturintamassa: se oli vuonna 2017 ensimmäinen ISS:n maa, jossa ohjelmistorobotiikkaa eli RPA:ta alettiin hyödyntää. Ensimmäiset vuodet olivat Luminnon mukaan opettelua ja kokeilua, kun selvitettiin, mihin ohjelmistorobotiikka parhaiten soveltuu. Myöhemmin ISS-konserni otti RPA:n osaksi yhteistä työkalupakkia Suomen aloitteesta.
– ISS:n maista Suomi on selkeä ykkönen ohjelmistorobotiikan hyödyntämisessä, Luminto sanoo.
Ohjelmistorobotiikka on yksi osa ISS-konsernin innovaatio- ja digitalisaatiotoimintaa. Tänä vuonna ISS luopuu ulkoisista toimittajista ja kehittää ohjelmistorobotteja jatkossa omin voimin yhdessä konsernin IT-palveluiden kanssa, mikä sujuvoittaa työtä ja tekee siitä kustannustehokasta.
– Tavoitteemme on olla innovaatioiden ja digitalisaation edelläkävijä. Ohjelmistorobotit ovat yksi askel tässä kehityksessä.
Konsernissa työskentelee omia sisäisiä kehittäjiä, jotka kehittävät ohjelmistorobotteja. Maayhtiön rooli on Luminnon mukaan tunnistaa tarpeita ja kehityskohteita ja arvioida, ovatko ne taloudellisesti järkeviä toteuttaa.
Tulevaisuudessa ohjelmistorobottien määrä kasvaa
ISS Suomella on päivittäisessä käytössä 24 ohjelmistorobottia, globaalisti käytössä on yli 50. Noin puolet kaikista globaaleista toteutuksista on peräisin Suomesta. Luminto kertoo, että tulevaisuudessa ohjelmistorobottien määrä kasvaa tasaisesti ja robotisaatiolla nostetaan ISS:n prosessien automaatioastetta entisestään.
– Ohjelmistorobotit vapauttavat ihmisen aikaa rutiineista tärkeämpiin asioihin, kuten esihenkilö- ja asiakastyöhön. Rutiinityöt hoituvat ohjelmistorobottien avulla.
Kehitysputkessa on muun muassa parannuksia henkilökorttien tilausprosessiin sekä erillisveloitettavien siivoustöiden laskutukseen.
– Kehitämme ohjelmistorobotiikkaa jatkuvalla syötöllä, pitkällä tähtäimellä. Mitä enemmän siirrämme rutiininomaisia töitä roboteille, sitä enemmän opimme ja voimme laajentaa käyttöä entisestään.
ISS:n tavoitteena on raivata lisääntyvän automaation avulla enemmän aikaa henkilöstölle ja asiakkaille. Automaatio onkin ISS:llä jo osa arkea ja jatkossa entistä vahvemmin kaikessa mukana.
Innovaatio- ja digitalisaatiokehityksellä kohti toimialan tulevaisuutta
ISS:n globaalina tavoitteena on toimialan teknologinen johtajuus. ISS:n tietohallintojohtaja Jenni Heinisuon mukaan erilaiset innovaatiot ja digitaaliset ratkaisut tulevat muokkaamaan toimialaa jo lähivuosina.
– Jo nyt robotit avustavat hallinnollisten tehtävien lisäksi ammattilaisiamme siivouksessa ja katolle kiipeämistä turvallisempaa on tarkastaa tilanne toisinaan kuvauskopterilla. Edistyksellisissä kiinteistöissä älykkäiden järjestelmien ja koneoppimisen yhdistelmä puolestaan ohjaa tekemään toimenpiteitä oikea-aikaisesti ja näin hallitsemaan sekä säästämään energiaa.
Heinisuon mukaan kehitys halutaan ISS:llä pitää visusti omissa käsissä, sillä innovaatiotoiminnan avulla rakennetaan toimialan tulevaisuutta entistä älykkäämmäksi ja kestävämmäksi. Kahden viime vuoden aikana ISS onkin lisännyt ohjelmistokehityksen investointeja 83 prosenttia ja on tänä vuonna kasvattamassa IT-asiantuntijoidensa määrän tuhanteen.