Pitkään toivotut työsuhdepyörät ovat parantaneet työssä jaksamista. Kaikkein pidetyin etuus on kuitenkin kaikille vastikkeeton virike-etu.
Tehdystä työstä maksetaan palkkapäivänä palkka – näin tietenkin myös ISS:llä. Palkitsemiseen voi kuulua kuitenkin monia muita rahanarvoisia tai aineettomia etuja, joista kaikki eivät näy suoraan pankkitilillä. Esimerkiksi työsuhde-edut ovat ISS:llä viime vuosina uudistuneet ja keränneet hyvää palautetta. Ne ovat olleet työnantajankin näkökulmasta erinomainen panostus työntekijöiden hyvinvointiin.
Erityisen pidetty etuus on ollut kaikille myönnettävä sadan euron liikunta- ja kulttuurietu, jossa ei ole omavastuuosuutta.
– Se on työnantajan näkökulmasta hyvä etuisuus, koska se auttaa jaksamisessa ja virkeydessä. Liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointietu on myös koko henkilöstön näkökulmasta se kaikkein pidetyin, kertoo ISS:n palkitsemisesta vastaava Niina Huuhilo.
Palkitsemisen keinoja on monia
Yleisesti palkitsemisella voidaan motivoida työntekoon, kannustaa onnistumisen hetkinä, tukea työkykyä ja parantaa pysyvyyttä. Perinteisimpiä palkitsemisen muotoja ovat myös ISS:llä käytössä olevat työuran pituuteen liittyvät tunnustukset, erinomaisista työsuorituksista myönnetyt palkkiot sekä monipuoliset kouluttautumismahdollisuudet ja laaja työterveyshuolto. Erityisesti kouluttautumismahdollisuuksiin on ISS:llä panostettu, ja viime vuonna erilaisiin osaamisen kehittämisen mahdollisuuksiin panostettiin 3 miljoonaa euroa. Osallistujia oli lopulta yli 7300 ja koulutustuntejakin kertyi yli 68 000 tuntia.
Palkinnoista himoituin on ISS:n Vuoden Omena-palkinto, joka jaetaan yhdelle työssään erityisesti menestyneelle ISS:läiselle tai ISS-tiimille kevättalvella. Tämän lisäksi esihenkilöt voivat palkita työntekijöitä erityisen hyvistä suorituksista SPOT-pikapalkitsemistyökalulla ketterästi ilman pitkiä hyväksytysprosesseja. Viime vuonna SPOT-palkkion sai yli 2000 ISS:läistä.
Mailis Alaraatikka on pyöräillyt töihin jo yli kymmenen vuotta.
Päivä käyntiin pyöräilemällä
Yksi pitkään toivotuista työsuhde-eduista oli työsuhdepyörä, joka on nyt käytössä jo useammalla sadalla ISS:n työntekijällä. Yksi pyörät käyttöön ottaneista on ISS:n 25 hengen tiimi Kemissä, jossa vajaalla kymmenellä on työsuhdepyörä. Tiimissä sähköpyöriä on voinut liisata eli vuokrata käyttöönsä palkasta vähennettävällä summalla toukokuusta 2022 lähtien.
– Olen suositellut tätä kaikille uusille työntekijöille, kertoo Kemissä siivoojana työskentelevä Mailis Alaraatikka.
– Se helpottaa liikkumista aivan älyttömästi, jos on vähänkään työmatkaa, hän jatkaa.
Mervi Väinölä on yksi Kemin tiimin työmatkapyöräilijöistä.
Myös Kemissä työskentelevät Mervi Väinölä ja Tomi Nikkinen ovat pitäneet uusista sähköpyöristä. Kolmikko kulkee noin seitsemän kilometrin työmatkansa pääasiallisesti pyörillä, ja uusi sähköpyörä on innostanut kulkemaan myös vapaa-ajan matkoja pyöräillen.
– Kyllähän tuo piristää, kun aamulla tulee pyörällä töihin. Katoaa se väsymys, pohtii Nikkinen.
Myös Alaraatikka on huomannut muutoksen jaksamisessa uuden työsuhdepyörän myötä – tosin hiukan eri syystä kuin muut.
– Talvella kun on paljon lunta, normaalilla pyörällä töihin polkeminen vei kaiken puhdin heti aamusta, mutta sähköpyörällä vauhti on aina tasainen. On jäänyt enemmän jaksamista töihin, kertoo yli kymmenen vuotta kesät talvet töihin pyöräillyt Alaraatikka. Ennen työsuhde-etuna saatua sähköpyörää käytössä oli oma pelkällä lihasvoimalla toimiva polkupyörä.
ISS:n palkitsemisesta vastaava Niina Huuhilo
Palkitsemisen keinovalikoimasta täytyy pitää huolta
ISS haluaa olla niin omille työntekijöilleen kuin työnhakijoille haluttu ja arvostettu työpaikka, ja osa työn kiinnostavuutta ja motivaatiota on palkitseminen, johon kuuluu muutakin kuin palkka. Palkitsemisesta vastaavan Niina Huuhilon mukaan kokonaispalkitseminen on tällä hetkellä ISS:llä hyvällä tolalla, mutta kehitystä seurataan herkeämättä.
– Etsimme koko ajan uusia tapoja kehittää tarjontaa, jotta voimme motivoida henkilöstöämme sekä tukea heidän hyvinvointiaan. Työsuhdepyörä on hyvä esimerkki jatkuvasta palkitsemisen kehittämisestä, pohtii Huuhilo.
Palkitsemisen laajasta keinovalikoimasta nopeimmin muuttuvat työsuhde-etujen toiveet ja trendit, joten tyytyväisyyttä niihin täytyy tarkkailla eniten. Työsuhde-eduissa muutokset tulevaisuudessa ovat myös todennäköisimpiä, vaikka mitään konkreettista ei olekaan tällä hetkellä suunnitteilla. Huuhilo kuitenkin vakuuttaa nopean reagoinnin olevan mahdollista, mikäli selkeitä hyötyjä työssä jaksamiselle tai hyvinvoinnille voidaan jollain etuisuusmuodolla tunnistaa.
Huuhilo muistuttaa myös, että kannustimista ja hyvistä suorituksista palkitsemisesta tulee aina pitää hyvää huolta, sillä niiden avulla osoitetaan osaltaan arvostusta ja kiitosta sekä motivoidaan hyviin suorituksiin myös jatkossa.