ISS käyttää työntekijöidensä kouluttamiseen noin kolme miljoonaa euroa vuosittain. Koulutus mahdollistaa alanvaihdon myös yrityksen sisällä.
Niklas Arajärvi työskentelee kontrollerina isossa pankkiasiakkuudessa eli vastaa ISS:n toimintojen budjetoinnista asiakkuudessa koko Suomen tasolla. Tätä ei olisi Arajärvi välttämättä reilu kymmenen vuotta sitten uskonut; silloin hän kirjoitti metsätalouden opintojen graduaan ja ajoi siivouskonetta Helsingin bussivarikolla ISS:n palveluksessa.
Kun Arajärvi valmistui, elämä oli Helsingissä, mutta metsätalouden töitä ei. Metsätieteiden maisterin ja metsätalousinsinöörin paperit taskussaan Arajärvi jatkoi työskentelyä ISS:llä ja pääsi tekemään erilaisia assistentin hommia toimistopalveluihin. Sieltä ura eteni ensin asiakirjahallintoon, sitten tiiminvetäjäksi monipalvelukohteeseen ja lopulta palvelusihteeriksi laskutusyksikköön, jossa Arajärvi viihtyi useita vuosia. Siellä Arajärvi eteni aina vain isompien asiakkuuksien laskutukseen, kunnes siirtyi asiantuntijaksi uuden kiinteistöpalvelujen toiminnanohjausjärjestelmän (K-ERP) käyttöönottoon. Asiantuntijatyön lomassa hän haki ISS:n tarjoamaan johtamisen ja yritystoiminnan erikoisammattitutkintokoulutukseen (JYET).
Kun Arajärvi valmistui koulutuksesta keväällä 2024, hän oli päässyt jo näyttämään kyntensä excelin kanssa tiimejä johtaville toimihenkilöille. Kun kontrolleriyksikössä tapahtui henkilöstömuutoksia, Arajärveen oltiin yhteydessä ja tie nykyiseen tehtävään kontrollerina aukesi.
Oppimisinto ja proaktiivinen asenne vievät eteenpäin
Syitä Arajärven nopeaan etenemiseen ovat olleet into oppia uutta sekä proaktiivinen asenne kehittymistä kohtaan. Hän on tuonut jokaisessa käänteessä aktiivisesti esille haluaan edetä, ja on sitä häneltä myös kyselty.
– Kehityskeskustelut ovat yksi paikka, jossa sitä joka tapauksessa kysytään, joten siellä etenemishalun voi tuoda esiin. Kun aloitin palvelusihteerinä, haastattelussa esihenkilön esihenkilö heti pohti, minkälaisia urasuunnitelmia ja -kehitystä minulle voisi rakentaa, muistelee Arajärvi.
ISS:n puolelta tulleen kannustuksen lisäksi Arajärvi on aktiivisesti ollut yhteydessä esimerkiksi sähköpostitse, kun on kuullut jossain yksikössä olevan tarvetta lisäkäsille.
Oppijana hidas, mutta perusteellinen
Arajärven mielestä termi elinikäinen oppiminen kuvastaa hänen uraansa ISS:llä hyvin. Oppijana hän sanoo olevansa hidas, mutta perusteellinen.
– Ensin pyydän, että minulle näytetään, miten jokin asia tehdään. Sitten tahdon, että joku katsoo, kun teen saman asian, vaikka en sitä osaisi. Otan ihan hirveän määrän kuvakaappauksia ja kirjoitan tajunnanvirtaa, ja sen jälkeen rupean opettelemaan omista ohjeistani. Pyrin siihen, että ihmisten ei tarvitsisi minulle kahta kertaa opettaa samaa asiaa, kertoo Arajärvi oppimismetodistaan.
Metodi tuntuu olevan toimiva. Ainakin Arajärven kollegat kehuvat hänen asennettaan oppimista kohtaan.
– Niklaksesta näkyy nöyryys uuden oppimista kohtaan. Niklaksen asenne on avainasemassa siihen, että hänellä on näin hieno urapolku ISS:llä jo tässä vaiheessa, sanoo Arajärven työpari Satu Honkanen, joka toimii asiakkuuspäällikkönä samassa asiakkuudessa.
Kaikkiaan 7300 ISS:läistä osallistui viime vuonna koulutuksiin
Arajärven suorittama erikoisammattitutkinto on hyvä esimerkki ISS:n tarjoamista koulutuksista. Viime vuonna ISS:n järjestämiin koulutuksiin osallistui yli 7300 työntekijää. Koulutuksella voi saada itselleen ammattitutkinnon aivan toiselle alalle, niin kuin Arajärven kohdalla on tapahtunut. Näin alanvaihto yrityksen sisälläkin on mahdollista.
– Se on yksi tapa osoittaa arvostusta, että annetaan mahdollisuus kehittyä ammatillisesti. Totta kai yhtenä tulokulmana on aina se, miten me vahvistamme tai tuemme henkilön nykyistä tai tulevaa roolia. Koulutuksella on myös se tarkoitus, että urapolut toteutuvat, tai että ylipäätään työura ISS:llä jatkuu, säilyy ja kestää, kertoo ISS:n koulutuspäällikkö Elli Velling.
Arajärvi on samoilla linjoilla työnantajan osoittamasta arvostuksesta.
– Mitä enemmän olen firmaa oppinut tuntemaan, sitä enemmän olen huomannut, kuinka paljon täällä välitetään meistä ihmisistä, hän kiittelee.
Elinikäinen oppiminen on jatkuvaa
Elinikäinen oppiminen on Niklas Arajärvelle elämäntapa, ja mieli käykin jo välillä mahdollisissa tulevissa lisävastuissa tai uusissa projekteissa. Ensin täytyy kuitenkin paneutua kunnolla nykyiseen työhön. Siihen menee hänen oman arvion mukaan ainakin pari vuotta.
– Oman aivoterveytensäkään takia ei kannata jämähtää siihen tuttuun ja turvalliseen, Arajärvi muistuttaa.
– On ollut tosi kiva, että kaikilta tulee tukea kehittymiseen ja ymmärretään se, että työ, johon ensin palkataan, ei välttämättä ole se, josta haluat jäädä eläkkeelle.
Arajärven perhe on kuitenkin pitänyt huolen, että uuden oppiminen jatkuu myös uuden työtehtävän ohessa. Kyltymättömälle oppijalle hankittiin nimittäin lahjaksi sähkökitara, jonka soittamista opetellessa syksy on kulunut.