ISS:n palveluesimiehet Hanna Ilves ja Emina Goletic ovat palkanneet ukrainalaisia työntekijöitä hyvällä menestyksellä. Yhteistä kieltä tärkeämpiä ovat huolellinen perehdytys ja työntekijän asenne.
Vuonna 2022 yli 44 000 ukrainalaista pakeni sotaa Suomeen. Tänä vuonna arvioidaan, että Ukrainasta saapuu vielä 30 000–40 000 uutta tilapäistä suojelua hakevaa. Sodassa kaiken menettäneelle työ auttaa alkuun uudessa maassa.
Viimeisen vuoden aikana Suomeen paenneita ukrainalaisia on työllistynyt myös ISS:lle. Siivouksen palveluesimiehet Hanna Ilves ja Emina Goletic ovat molemmat palkanneet heitä tiimiinsä.
ISS Directissä Ilves vastaa alueellaan pienistä asiakkuuksista, joissa asiakaskohteet ovat esimerkiksi myymälöitä, toimistoja, lääkärikeskuksia ja katsastusasemia. Hänen alueellaan työskentelee noin 60 siivoojaa.
Goletic vastaa puolestaan noin 30 siivoojan työstä pääkaupunkiseudun avainasiakkuudessa. Palveluesimiehen tontilla ovat muun muassa henkilöstöjohtaminen, laatukierrot ja asiakaspalaverit, kehityskeskustelut, kannattavuus, palkat – ja tietysti rekrytointi.
Hanna Ilves on palkannut tiimiinsä ukrainalaisen Mariia Andrushchenkon.
Huolellinen perehdytys maksaa itsensä takaisin
Goletic ja Ilves peräänkuuluttavat huolellista perehdytystä, oli kyseessä kuka tahansa työntekijä. Goleticin palkkaama työntekijä vietti ensimmäisen viikon venäjää puhuvan, Bulgariasta kotoisin olevan palveluohjaajan kanssa. Toisessa kohteessa häntä auttoi virolainen kollega, joka osaa myös venäjää.
– Vietin työntekijän kanssa ensimmäisen päivän ja kävin läpi, miten koneet toimivat ja millaisin menetelmin siivoamme. Toisena päivänä olin mukana, mutta ohjaaja otti enemmän vastuuta. Seurasimme hänen työtapaansa ja kerroimme, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kertoo puolestaan Ilves.
Yksi Ilvesin ukrainalaisista työntekijöistä puhuu sujuvaa englantia, mutta pääsääntöinen työkieli on venäjä. Goleticin tiimissä venäjää osaa useampi työkaveri.
Ilves kertoo, että asiakkaille on mainittu etukäteen, jos kohteessa siivoava työntekijä ei puhu englantia tai suomea. Yhteinen tapa kommunikoida on löytynyt esimerkiksi käännössovelluksilla.
– Aina kaikkien työntekijöiden kanssa ei ole yhteistä kieltä, ja hienosti pärjätään. Työntekijän näkökulmasta tärkeintä on asenne, työnantajan näkökulmasta se, että ympärillä on hyvä yhteisö, selkeät tavoitteet ja pelisäännöt, Goletic sanoo.
Mariia Andrushchenko työskentelee siivoojana ISS:llä.
Asenne ja työkavereiden tuki ratkaisee
Ilves kiittelee työntekijöidensä motivaatiota: heistä huomaa, että he haluavat tehdä töitä ja oppia uutta. Vastaanottokeskuksessa asuvalle työ tuo arkeen raamit. Asiakkailla on ollut ainoastaan hyvää sanottavaa hymyilevistä siivoojista, jotka eivät ole töissä koskaan huonolla tuulella.
Myös Goletic on ollut iloinen uudesta työntekijästä. Tämä on päässyt hyvin kiinni työyhteisöön, ja työkavereista löytyy aina joku auttamaan tai opastamaan.
– Myös ISS:ää pitää kiittää siitä, että hänet on vastaanotettu niin hyvin. Hän on paennut sotaa, mutta saanut työtä ja asunnon, päässyt sisään suomalaiseen työelämään, Goletic sanoo.
Työntekijät ovat oppineet työtavat ja viihtyneet kohteissa hienosti: Ilvesin tiimissä kaksi alun perin tilapäisiin töihin tulleista ukrainalaista on jo vakituisia, kokoaikaisia työntekijöitä. Myös Goleticin rekrytoima ukrainalainen palkattiin pysyvästi.
– Hän on hakenut jatkoa oleskelulupaansa, aloittanut opinnot ja toivoo voivansa jäädä Suomeen. Myös hänen tyttärensä tekee meille tarvittaessa töihin kutsuttavana töitä silloin, kun lomailee opinnoistaan, Goletic kertoo.