Suomessa sattuu vuosittain yli 100 000 työtapaturmaa, joista merkittävä osa tapahtuu täysin vaarattoman oloisissa tilanteissa, kuten kompastuttaessa, liukastuttaessa tai kaaduttaessa. Monet tapaturmista olisivat vältettävissä turvallisuusriskejä ennakoimalla.
Työssä sattuneet tapaturmat ovat merkittävä rasite sekä tapaturmaan joutuneille henkilöille, heidän läheisilleen ja myös työnantajilleen. Hyvin yksinkertaiset keinot, kuten yleinen varovaisuus sekä oikeanlaisten työvälineiden ja -suojainten käyttö, ovat avainasemassa tapaturmien ehkäisemisessä.
Me ISS:llä haluamme tulla tapaturmattomaksi työpaikaksi. Olemme pyrkineet kehittämään työturvallisuusosaamista niin pakollisten verkkokoulutusten, turvallisuussääntöjä kertaavien Turvavartti-keskustelujen kuin tapaturmaoppeja kokoavan Otetaan opiksi -ohjelman avulla. Turvallisuustekomme eivät kosketa vain meitä, vaan toimintamme riskien poistamiseksi vaikuttaa positiivisesti kaikkien kiinteistön käyttäjien turvallisuuteen.
Työturvallisuusriskien tunnistaminen etukäteen on merkittävin tekijä kohti tapaturmattomuutta. Otimme kolmelta ISS:n työntekijältä selvää, miten he huomioivat työturvallisuuden jokapäiväisessä työssään:
Niina Riekki, kokki, Kastellin monitoimitalo:
Keittiössä työskenneltäessä tehdään paljon erilaisia nostoja, joiden kanssa on oltava tarkkana. Väärin tehdyt nostot ovat todella raskaita selälle ja voivat johtaa pitkillekin sairaslomille. Käytämme aina linjastojen täyttämiseen keittiövaunuja, jolloin turhalta kantamiselta vältytään ja samalla liukastumisriskikin pienenee. Lisäksi uuneista ja padoista nousevan höyryn kanssa on oltava varuillaan, sillä se saattaa aiheuttaa palovammoja.
Työkavereiden työturvallisuuteen on myös hyvä kiinnittää huomiota. Jos joku esimerkiksi ei käytä leikkuutyössä viiltosuojahanskoja, on siitä huomautettava heti. On tärkeää, että työturvallisuudesta ja mahdollisista riskeistä voidaan puhua työpaikalla hyvässä hengessä loukkaamatta ketään - silloin työolot ovat kaikille mahdollisimman turvalliset.
Sillika Koger, siivooja, Helsinki-Vantaan lentoasema:
Yksi hyvin tavallinen turvallisuusriski työssäni on liukas lattia. Liukkaudesta kertova varoituskyltti onkin todella yksinkertainen keino parantaa kaikkien kiinteistön käyttäjien turvallisuutta. Lisäksi siivoojan työssä liikutaan paljon ja kiinnitetään huomiota tilojen yleiseen turvallisuuteen, kuten esimerkiksi siihen, että palopostikaappien edustat ovat tyhjänä erilaisista esteistä. Tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan tyhjennän itse edustat vapaiksi.
Työpaikallamme järjestettiin hiljattain turvallisuuskävely, jossa käytiin läpi erilaisten työturvallisuusriskien lisäksi myös muun muassa hätäpoistumisteitä. Vaikka monet työturvallisuuteen liittyvät asiat ovatkin usein jo ennalta tuttuja, ei niiden kertaamisesta ole koskaan haittaa.
Ilkka Sipilä, kiinteistönhoitaja, Eteläesplanadin ministeriöt:
Tarvitsen työssäni useita erilaisia henkilösuojaimia: turvakenkiä, viiltosuojahanskoja, kypäriä, suojalaseja, kuulosuojaimia… Lisäksi erilaiset työtilat vaativat juuri sinne suunniteltuja suojaimia - esimerkiksi kattotyöskentely vaatii aina valjaat liukastumisen varalta. Suojaimien on oltava asianmukaisessa kunnossa, muuten niitä ei käytetä.
Pelkät suojaimet eivät yksistään riitä, vaan myös muita työvälineitä pitää osata käyttää oikein. Esimerkiksi A-tikkaiden on oltava lailliset ja niillä saa työskennellä vain tiettyyn korkeuteen saakka. Sähkölaitteiden, kuten imureiden ja verkkovirtaan kytkettävien porakoneiden, johtojen kunto on tarkistettava ennen työsuoritusta. Myös muut riskit pitää skannata ennen työn aloittamista. Jos työ ei ole turvallinen, sitä ei tehdä ja asiasta ilmoitetaan työturvallisuushavainnon kanssa eteenpäin.
Miten teen turvallisuushavaintoilmoituksen?
- Lataa Android-puhelimeesi LuurISSa-sovellus ja tee turvallisuushavainto sovelluksella. Tunnukset saat esimieheltäsi.
- Soita ISS:n palvelukeskukseen, puh. 020 515 9000 ja ilmoita turvallisuushavainnosta.