Vastuullisuus on ISS:llä koko kumppaniverkoston yhteistyötä, jossa kaikkia velvoittaa sama tavoite; ilmastonmuutoksen hillitseminen. Jotta ilmastotavoitteet voivat toteutua, tarvitaan vastuullisia hankintoja sekä koko arvoketjun sitoutuminen tavoitteisiin.
Kiinteistöt aiheuttavat yli kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä ja merkittävin osa niistä syntyy kiinteistön käytön aikana – eli juuri silloin, kun ISS:n ammattilaiset tuottavat kiinteistöpalveluita asiakkaille heidän kiinteistöissään. ISS:n tuottamilla palveluratkaisuilla ja niissä käytettävillä tuotteilla, välineillä ja ratkaisuilla onkin suuri vaikutus kiinteistön käytön aikaisiin ympäristövaikutuksiin ja hiilijalanjälkeen.
– Meillä kiinteistöalan ammattilaisilla on merkittävä vaikutusmahdollisuus rakennetun ympäristön päästöihin. Olemme myös sitoutuneet tukemaan asiakkaitamme päästöjen vähentämisessä, sanoo ISS:n vastuullisuusjohtaja Taina Tilus.
Vastuullisuus on koko ISS-konsernin strateginen painopistealue. ISS:llä on asetettu Science Based Targets -aloitteen hyväksymät ilmastotavoitteet. Scope 1:n ja 2:n osalta eli esimerkiksi ajoneuvojen ja työkoneiden sekä ostetun energian päästöjen osalta nettonollatavoite on vuonna 2030. Koko arvoketjun osalta, mikä kattaa myös Scope 3 -päästöt eli kaikki toiminnan epäsuorat päästöt, nettonollatavoite on vuonna 2040. Vuoden 2024 alussa voimaan astunut kestävyysraportointidirektiivi (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) kirittää ISS-konsernia kohti asetettuja tavoitteita.
ISS-konserni on mukana ensimmäisessä aallossa yrityksiä, joita raportointivelvoite koskee. Näin ollen kaikki ISS-maat, Suomi mukaan luettuna, raportoivat jo ensi vuoden alussa ensimmäistä kertaa ESRS-standardien (European Sustainability Reporting Standard) mukaisesti.
– Tämä tarkoittaa sitä, että raportointivaatimukset alkavat vaikuttaa välillisesti myös niihin organisaatioihin, joilla itsellään ei ole välttämättä vielä raportointivelvoitetta, Tilus lisää.
ISS Suomi uudistaa parhaillaan ilmastotiekarttaansa. Palveluiden hiilijalanjälkeä on laskettu vuodesta 2019 alkaen, sisältäen koko arvoketjun päästöt. Oleellista kaikessa vastuullisuustyössä on jatkuva, tiivis yhteistyö koko arvoketjun osalta.
– Mikään organisaatio ei pysty saavuttamaan kunnianhimoisia ilmastotavoitteita yksin, vaan siihen tarvitaan koko arvoketjun sitoutuminen, sanoo Tilus.
ISS:n vastuullisuusjohtaja Taina Tilus
Uusi hankintastandardi toimii myös vastuullisuusstandardina
Kun ISS tuottaa palveluita omille asiakkailleen, tavarantoimittajien tuotteet sekä alihankkijoiden ja muiden kumppaneiden osaaminen ovat tärkeässä roolissa. Koska monet ISS:n isoista asiakkaista ovat raportointivelvoitteen piirissä, vaatimukset päästöjen raportointiin koskevat myös ISS:n kumppaneita.
– Meidän päästömme eivät ole vain niitä, jotka syntyvät meidän tiloissamme tai liikkuessa; yhteistyökumppaniemme toiminnasta aiheutuu iso osa päästöistä, jotka ovat osa asiakaskohteissa tuottamiemme palvelujen päästöjä. Silloin on tärkeää, että myös kumppaneidemme alihankkijat ja tavarantoimittajat sitoutuvat samoihin tavoitteisiin. Meidän pitää päästä koko arvoketjun läpi tässä asiassa, kertoo ISS:n hankintajohtaja Katri Rissanen.
ISS-konserni on äskettäin lanseerannut uuden hankintastandardin, jonka sisältämät entistä laajemmat vastuullisuusnäkökulmat hankintayksikkö huomioi tehdessään toimittajavalintoja. Uusi hankintastandardi otetaan käyttöön ensin isojen kumppaneiden kanssa, mutta myöhemmässä vaiheessa hankintastandardi laajennetaan koskemaan myös pieniä ja keskisuuria kumppaneita. ISS Palvelut on kouluttanut hankintastandardia toimittajilleen järjestämällä syyskuussa kaikille aiheesta webinaarin.
Käytännössä hankintastandardin noudattaminen tarkoittaa sitä, että toimittajilta edellytetään sitoutumista tieteeseen perustuviin tavoitteisiin, suunnitelmaa päästöraportoinnin aloittamisesta sekä osallistumista Carbon Disclosure Projectin tai vastaavan tiedonjulkistamiskehyksen, kuten EcoVadiksen tai Standard & Poor’sin arviointiin. Vuodesta 2025 alkaen ISS tulee kysymään toimittajilta tuotteiden ja palveluiden päästökertoimia sekä nostaa myös vastuullisuustoimenpiteet tapaamisten agendalle.
– Toivomme, että tapaamisissa toimittajat varautuvat aktiivisesti kertomaan, mitä he ovat tekemässä ilmastoasioiden eteen ja avaavat omaa suunnitelmaansa sekä tehtyjä toimenpiteitä. Toki me aina keskustelemme toimittajan kanssa ja mietimme yhdessä, mitä voimme tehdä, jos toimittajalla ei ole vielä valmiutta rakentaa omia suunnitelmia, ja laadimme yhdessä etenemissuunnitelmaa, Rissanen sanoo.
Lisäksi suurimpien toimittajien tulee liittyä Vastuu Groupin Luotettava kumppani 2.0 -palveluun, joka näyttää yrityksistä laajemmin tietoa muun muassa vastuullisuuteen liittyen. Jatkossa, kun ISS tekee kilpailutuksia, vastuullisuuskysymyksillä on vähintään 20 prosentin painoarvo päätöksenteossa.
– Teemme kaikki isot kilpailutukset sähköisessä järjestelmässä, jossa vastuullisuuden kannalta tärkeät kysymykset näkyvät hyvin selkeästi, Rissanen lisää.
ISS:n hankintajohtaja Katri Rissanen
Käytännön teoilla kohti vastuullisuutta
Rissanen korostaa, ettei raportointi yksinään vielä paranna tilannetta, vaan tarvitaan käytännön toimenpiteitä, jotta päästöjen kasvaminen saadaan minimoitua. Päästöihin on mahdollista vaikuttaa kiinnittämällä huomiota esimerkiksi ravintolapalveluiden raaka-aineisiin, siivouksen menetelmiin ja välineisiin sekä kiinteistöhuollon ja teknisten palveluiden tuotevalintoihin ja liikkumiseen.
Ravintolapalveluissa on tärkeä lisätä kasviperäisten tuotteiden käyttöä sekä valita sertifioituja tuotteita aina, kun mahdollista. Myös tuotteiden pakkauskoolla on suuri merkitys: liian pienistä pakkauksista syntyy paljon jätettä, kun taas liian isoista pakkauksista jää herkästi hävikkiä. Siivouspalveluissa ISS on tehnyt jo usean vuoden ajan kemikaalivapaata siivousta asiakkailleen. Lisäksi kierrätetystä raaka-aineesta valmistetut muovituotteet ja pehmopaperivalinnat vaikuttavat suoraan siivouksen päästöjen syntymiseen. Kiinteistöhuollossa ja teknisissä palveluissa taas on tärkeää, että valitaan vähäpäästöisiä tuotteita, joiden tekemiseen on käytetty mahdollisimman vähän luonnonvaroja. Myös kuljetusten aiheuttamilla päästöillä on iso rooli.
ISS käy jokaisen alihankkijan kanssa tapaamisissa tarkemmin läpi, mitä juuri kyseinen yritys voi tehdä vähentääkseen päästöjä, mutta Rissanen kannustaa jokaista alihankkijaa miettimään itsenäisesti, miten omassa liiketoiminnassaan voisi vähentää päästöjä. Pienetkin ympäristön ja ilmaston eteen tehdyt asiat auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta.
– Nyt on tärkeää, ettei ole vain paperilla asioita vaan ruvetaan kaikki oikeasti toimimaan, Rissanen summaa.