Siirry suoraan sisältöön
ISS voitti Luomu SM -kilpailussa suurten yksityisten toimijoiden sarjan

Vastuullisen ruoan ammattilaistapahtuma Luomuelintarvikepäivä huipentui Luomu SM -kilpailun voittajien julkistamiseen. Kilpailussa etsitään eniten luomun käyttöä lisänneitä toimijoita, ja ISS Palvelut nousi suurten yksityisten toimijoiden sarjan voittoon.

 

Luomun osuus ammattikeittiöissä kasvaa jatkuvasti. Suomen kansallisen Luomuohjelman hankintastrategiassa on asetettu tavoitteeksi kasvattaa luomun osuutta julkisella sektorilla 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Luomu SM -kilpailussa luomun käyttöä ja osuuksia tarkasteltiin vuosilta 2022–2023. ISS voitti yksityisen sektorin suurten toimijoiden sarjan. Tässä sarjassa kilpailevat yritykset tarjoavat vuodessa vähintään 200 000 ateriaa.

ISS on ollut vuodesta 2022 lähtien mukana Luomutetaan ruokapalvelut- eli LuRu-hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena on ollut tuottaa konkreettisia malleja luomun käytön lisäämiseksi. ISS:llä luomuttamista on tehty tuote ja resepti kerrallaan suunnitelmallisesti ja kustannustehokkaasti. Toimipaikkojen tukena on tuotannonohjausjärjestelmä Aromi, jonka avulla ruokalistojen laatiminen ja raaka-aineiden hankinta onnistuu tavoitteiden mukaan. Lisäksi luomun käytön lisääminen on yhteistyötä asiakkaiden kanssa: kehitämme tarjontaamme aina asiakasvaatimukset ja -toiveet huomioiden. 

”LuRu-hanke on ollut opettavainen ja innostava sekä haastanut meitä kehittämään ja kehittymään myös tiiminä enemmän. Luomun käytön lisääminen ruokalistalla ei aina ole helppoa, mutta jatkuva kehittäminen palkitsee. Olemme oppineet, että essun taskussa on oltava aina useita ratkaisuvaihtoehtoja”, kertoo tuotepäällikkö, keittiömestari Terhi Paldan ISS:n ravintolapalveluista.

ISS:llä kasvatettiin luomutuotteiden ostokilojen määrää yli 20 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Hankkeen myötä nousimme myös Portaat luomuun -ohjelmassa tasolta 2 tasolle 4.

”Tämän vuoden Luomu SM:ään saatiin ilahduttavan paljon luomun käyttötietoja vertailuun. Ruokapalvelut ovat osallistuneet todella aktiivisesti kilpailuun”, sanoo Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso.

Luomu SM -kilpailun voitot kahdessa pääsarjassa veivät Tampere-talo ja Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut.

Portaat luomuun -ohjelma on järjestänyt Luomu SM -kilpailun vuodesta 2014 lähtien. Ammattikeittiöiden kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste lisääntyi eniten vuosina 2022–2023. Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa eri kokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on vuoden 2023 aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin.

ISS on maailman johtava kiinteistö- ja toimitilapalveluyhtiö, joka toimii yli 30 maassa. Suomessa ISS:läisiä on lähes 8 000, ja tuotamme valtakunnallisesti siivous-, kiinteistö-, ravintola-, turvallisuus- ja työpaikkapalveluita. ISS: ravintolapalveluissa työskentelee 450 ammattilaista, jotka tarjoilevat yli 40 000 lounasannosta päivittäin yli 60 ravintolassa ja kahvilassa ympäri Suomen.

Liittyvät julkaisut