Siirry suoraan sisältöön
Solita ja ISS tutkimushanke: Miten Gen AI muuttaa ohjelmistokehityksen tulevaisuutta?

Solita ja ISS Palvelut ovat käynnistäneet uraauurtavan generatiivisen tekoälyn hankkeen, jossa kaksi itsenäistä tiimiä kehittävät yhtäaikaisesti samaa asiakasyrityksen ratkaisua – toinen modernin, ketterän ohjelmistokehityksen metodeilla, toinen hyödyntämällä generatiivisen tekoälyn työkaluja kaikissa digitaalisen palvelukehityksen vaiheissa. Hanke on yksi maailman ensimmäisiä vertailututkimuksia todellisessa asiakashankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on löytää laajasti generatiivisen tekoälyn soveltamiskohteita, tutkia niitä käytännön liiketoimintaympäristössä, verrata eri kehitystapoja ja jakaa opit laajasti yritysten ja teknologiayhteisön hyödyksi.

 

Teknologia-, data- ja designyhtiö Solitan ja kansainvälisen kiinteistö- ja toimitilapalveluyhtiö ISS:n nk. GenAI Twin -projekti on uraauurtava yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on tutkia tekoälyn hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Projekti arvioi muun muassa tekoälyn vaikutusta prosessien virtaviivaistamiseen ja tuotoksen parantamiseen. Hankkeesta syntyy myös diplomityö Turun yliopistolle.

Projektin tavoitteena on tutkia käytännössä esimerkiksi tekoälyn vaikutusta tehokkuuteen ja laatuun, IT-ammattilaisten roolin laajentumista, tekoälyn strategista integrointia ja eettisiä näkökohtia. Hankkeen tavoite on oppia AI:n hyödyntämisestä ohjelmistokehityshankkeissa ja jakaa hankkeen oppeja avoimesti. 

Generatiivinen tekoäly muuttaa myös IT-alaa: Luvassa sekä läpimurtoja että pettymyksiä?

Generatiivisen tekoälyn arvioidaan tuovan merkittäviä muutoksia useille toimialoille, kuten myös IT-alalle ja ohjelmistokehitykseen maailmanlaajuisesti.

”Solitan ja ISS:n ’Gen AI Twin’-hanke on yksi maailman ensimmäisiä hankkeita, joissa käytännön tasolla havainnoidaan niitä tuloksia ja oppeja, joita generatiivisen tekoälyn käyttö ohjelmistokehityksessä tuo: tekoja puheen sijaan. Kokeilu on nopein tapa oppia. Käynnissä on murros, joka muuttaa merkittävästi useita aloja ja työtä maailmanlaajuisesti”, kommentoi Solitan toimitusjohtaja Ossi Lindroos

”Tekoälyn kehitys muuttaa maailmaa ja on ISS:lle valtava mahdollisuus. Muutosta tekoälyavusteiseen maailmaan on kuitenkin tehtävä hallitusti ja kestävästi ja siten että jokainen pysyy muutoksessa mukana. Vain niin saamme tekoälystä aidosti hyötyjä irti. Erilaiset hankkeet auttavat meitä tunnistamaan monipuolisesti, miten tekoäly voi tukea liiketoimintaa ja työntekijäkokemusta. Tämä hanke voi osaltaan auttaa molemmissa”, kertoo ISS Palveluiden tietohallintojohtaja Jenni Heinisuo

”Generatiivinen tekoäly jatkaa kehityskulkuaan huimalla nopeudella. Yhtä aikaa sen soveltamisessa on yritysten, valtioiden ja jopa maanosien välillä käynnissä kilpailu siitä, millä aloilla ja missä sovellutuksissa sen hyödyntämisessä voidaan saavuttaa suurimmat käytännön hyödyt. Gen AI Twin-projektimme on maailmassakin harvinainen ja odotamme tuloksia hankkeesta innolla”, kertoo Solitan generatiivisen tekoälyn osaamisalueesta vastaava Lasse Girs. ”Uusien toimintamallien ja AI-työkalujen käytössä luvassa on varmasti sekä läpimurtoja, että pettymyksiä. Haluamme viestiä avoimesti havainnoistamme matkan varrelta, sillä on tärkeää käydä aiheesta avointa keskustelua.”

Hankkeen on määrä valmistua syyskuuhun mennessä. Hanketta voi seurata Solitan sosiaalisen median kanavissa sekä verkkosivuilla osoitteessa www.solita.fi. 

Liittyvät julkaisut